Rozhlasové hry na víkend

Rozhlasové hry na víkend

Literárne a dramatické Rádio Devín prináša kvalitné archívne rozhlasové adaptácie domácej i zahraničnej dramatickej a literárnej tvorby. Na 14., 15. a 16. júla sú pre poslucháčov pripravené hry:

Piatok: 21:00 – Alexander Dumas: Traja mušketieri

Dramatizácia románu Alexandra Dumasa Traja mušketieri. Pre rozhlas napísal Jiří Zdeněk Novák.
V réžii Antona Glézla účinkujú: Anton Mrvečka, Vladimír Durdík, Ctibor Filčík, Elo Romančík, Alojz Kramár, František Zvarík, Mikuláš Huba, Jozef Budský, Jela Lukešová, Erika Bauerová a ďalší. Dramaturgia: Emil Fillo, hudba: Albert Rosen. Zvuk: Alojz Janeček. Preklad: Štefan Drug.
Premiéra: 1963.

Sobota: 13.04 – Mária Ďuríčková: Pieseň pre Valivrcha

Rozhlasová hra pre celú rodinu. Scénická hudba: Milan Dubovský. Dramatugia: Emília Drugová. Hudbu vybrala Dana Reková. Réžia: Vladimír Rusko st.
Účinkujú: Gustáv Valach, Anna Bučinská, Martin Gregor, František Dibarbora, Marián Gallo, Anton Mrvečka, Eva Rysová, Eva Krížiková a ďalší.
Premiéra: 1973

Nedeľa: 21:00 – Ivan Stodola: Keď jubilant plače

Satirická komédia proti šarlatánstvu vo vede i v politike. Adaptácia satirickej komédie Ivana Stodolu. Autor prostredníctvom konfliktu medzi lekárom a mastičkárkou poukázať na podvodníkov, ktorým sa v tej dobe darilo. V malom mestečku pracuje lekár, ktorému konkuruje mastičkárka. Ľudia viac veria jej zelinkám a zázračným mastičkám. Keď lekárovi ubúda pacientov, uzatvorí s ňou dohodu. Ľudia sa k nemu hrnú a nikto nechce veriť, že jeho liečebné metódy sú podfukom. V hre je veľa smiechu a irónie, ale aj veľa problémov tej doby. Autor chcel poukázať na prejavy spoločenského karierizmu a pokrivenú morálku časti inteligencie.
Rozhlasová úprava: Ján Vdovjak. Réžia: Aďa Rapošová. Účinkujú: Jozef Budský, Erika Markovičová, Jozef Sodoma, Branislav Koreň, Vilma Jamnická, Juraj Paška, Karol Skovay, Hana Sarvašová, Viera Bálinthová, Hana Meličková, Ferdinand Lehotský, Beta Poničanová, Jozef Šándor, Ctibor Filčík a další.
Premiéra: 1955

Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame