Romain Rolland: Peter a Lucia

Romain Rolland: Peter a Lucia

Súťažná hra číslo 16.

Adaptácia svetoznámej novely humanistu a pacifistu Romaina Rollanda, v ktorej kontrast Lásky a Smrti, teda čistého vzťahu dvoch mladých ľudí a vojny ako takej je podávaný v novom, modernom spracovaní. Tak zrazu pátos a idealizmus stávajú sa skutočnou protiváhou hrôzam zla pre zlo, akým bola a bude akákoľvek vojna v dejinách ľudstva.

Dramatizácia: Miroslav Dacho
Preklad: Marián Pochylý
Dramaturgia: Peter Pavlac
Réžia: Táňa Tadlánková
Zvuk: Peter Daniška
Hudobné improvizácie: S.Mikláš, R.Blahunka, M.Kušš, G.Regeš a M. Háasz
Hudobná dramaturgia: Matej Háasz

Účinkujú: Miroslav Noga, Michal Jánoš, Kristína Turjanová, Marek Fašiang, Ondrej Kaprálik, Pavol Šimun, Kamil Kollárik, Rastislav Sokol.

Celkom nová adaptácia útlej, ale svetoznámej novely Romaina Rollanda – Peter a Lucia, snaží sa v súčasnom pohľade na jej zmysel, tému a opodstatnenie priniesť model, ktorý silný étos predlohy stavia na zem. Ústredným rozprávačom, ktorý síce narába slovami autora, ale nenechá sa nimi zviesť k falošnému moralizovaniu, sa stáva akýsi vojnový spravodajca, reflektujúci udalosti prebiehajúcej vojny. On je tým, čo preniká do myslenia dospievajúcej skupiny chlapcov čakajúcich na povolanie na front /medzi nimi aj Peter/, on je tým, čo s bezostyšnou drzosťou komentuje, sleduje a zaznamenáva aj vznikajúci krehký a na „finálne nenaplnenie“ odsúdený silný a čistý vzťah Petra a Lucie. Práve prostredníctvom jeho „dokumentaristických“ očí tak môžeme do dôsledkov zažiť kontrast dvoch pólov, extrémov, aké prináša práve vojna – Láska s Smrť. Hoci Romain Rolland svoju novelu napísal v roku 1918, teda na konci I. svetovej vojny, ambíciou našej adaptácie je hľadať obraz mimo konkrétnu históriu, pretože situácie, ktoré autor opisuje, presahujú konkrétnosť jediného dejinného okamihu. Samé osebe sú metaforou, ktorú však nová adaptácia podporuje, podčiarkuje a veľmi otvorene s ňou narába. So všetkou úctou k predlohe tak ide o hľadanie pohľadu na reálnu lásku, aká mohla vzniknúť a nebolo dovolené jej byť naplnenou. Lásku stojacej oproti všadeprítomnej Smrti. Tá je totiž v časoch akejkoľvek vojny oveľa bližšie, než sme si ochotní pripustiť.

Peter a Lucia (ukážka) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame