Lenka Čepková: Až do Ameriky!

Lenka Čepková: Až do Ameriky!

Súťažná hra číslo 7.

Rozhlasová hra o „občanoch Horného Uhorska“, teda Slovákoch, ktorí na začiatku 20. storočia mali odvahu vzdať sa svojich koreňov a začať nový život za oceánom, v „zasľúbenej zemi“ s názvom Amerika.

Dramaturgia: Peter Pavlac
Réžia: Táňa Tadlánková
Zvuk: Milan Greguš
Hudobná dramaturgia: Matej Háasz

Účinkujú: Božidara Turzonovová, Ivan Romančík, Henrieta Kolláriková, Zuzana Kronerová, Vladimír Hajdu, Júlia Horváthová, Ondrej Kaprálik, Ivan Šandor a ďalší.

Divadelná hra Až do Ameriky! autorky Lenky Čepkovej získala cenu Rádia Devín v dramatickej súťaži Dráma 2014, ktorú organizuje Divadelný ústav v Bratislave. Súčasťou ocenenia bol aj prísľub jej uvedenia v Slovenskom rozhlase. Autorka pripravila svoju vlastnú rozhlasovú adaptáciu hry a bola to teda jej rozhlasová premiéra!
Samotná hra Lenky Čepkovej pracuje s množstvom dokumentárnych materiálov a uvádza nás do obdobia začiatku 20. storočia na miesto, ktoré bolo akousi „hranicou“ medzi Domovom a Neznámom. Hra sa totiž odohráva v prístave, odkiaľ stovky slovenských (a nie len slovenských) emigrantov opúšťali Európu a smerovali za lepšou budúcnosťou. Niektorí trpeli biedou, iní sa v Uhorsku cítili utláčaní, ďalší boli týraní, iní politicky stíhaní. Všetkých však spájala túžba po novom domove, novom živote. Ústrednou hrdinkou hry je mladučká Zuzana, rozhodnutá nasledovať svojho druha, ktorý do Ameriky odišiel niekoľko mesiacov pred ňou. Ocitá sa teda v prístave Fiume a konfrontuje sa s drsnou realitou samotnej situácie, s osudmi a príbehmi iných „odídencov“ a nie je to poznanie lichotivé. Objaví sa pochybnosť, či dokonca odpor odísť. Nastúpi napokon na loď, aby nasledovala sen niekoho iného? Alebo sa vráti domov a už nikdy neuvidí svoju lásku? To je rámec hry, ktorá napriek priznanej práci s dobovým historickým materiálom netají ambíciu stať sa metaforou, príbehom o cestách našich prastarých rodičov do neznáma, o pochopení svojej vlastnej príslušnosti k národu bez toho, aby sme sa museli búchať do pŕs.

Až do Ameriky (ukážka) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame