Ödön von Horváth: Don Juan sa vracia z vojny

Ödön von Horváth: Don Juan sa vracia z vojny


Súťažná hra č. 1.

Premiérová rozhlasová adaptácia divadelnej hry nemecky píšuceho dramatika Ödöna von Horvátha (napísaná v roku 1936) ako angažovaná metaforická výpoveď o bytostnom pocite prázdna a nemožnosti ho naplniť, ktoré nastupuje po eufórii sprevádzajúcej koniec akejkoľvek vojny.

Adaptácia: Zuzana Ferenczová
Preklad: Dalibor Heger
Dramaturgia: Peter Pavlac
Réžia: Milena Lukáčová
Zvuk: Stanislav Kaclík
Hudobná dramaturgia: Katarína Bielčíková

Účinkujú: Vladimír Kobielsky, Jana Hubinská, Viera Richterová, Oľga Solárová, Eva Matejková, Lucia Vráblicová, Zuzana Kapráliková, Zuzana Kyzeková, Miroslava Drínová, Soňa Ulická a Júlia Horváthová.

Don Juan sa vracia z vojny, ktorá bola a je považovaná za Prvú! z veľkých katastrof novodobých dejín ľudstva v 20. storočí. Vracia sa však do sveta, v ktorom ostali len ženy, živé memento vojnovej mašinérie. On má ale poslanie. Nájsť tú jedinú, tú, ktorú sa rozhodol naozaj milovať. Počas vojny jej písal listy a nedostával odpovede. Nájsť ju však nedokáže, zamotáva sa do sietí svojho predurčenia voči iným ženám, napokon, v tomto metaforickom obraze ostal na svete naozaj sám-muž. Aj preto je Donom Juanom, ktorý krok za krokom prichádza na to, že „Juanom“ už vlastne byť nevie a nemôže. Že pri prvej príležitosti, ktorá by ho zaviazala s inou ženou, než bola jeho vyvolená, musí opäť utekať a hľadať nové predurčenie. Hľadať naplnenie prostredníctvom skutočnej lásky. Svet po vojne je však nekompromisne prázdny a túto možnosť mu odoprie.

Don Juan sa vracia z vojny (ukážka) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame