Naša zabudnutá klasika: Janko Jesenský - Líza

Naša zabudnutá klasika: Janko Jesenský - Líza

Dátum premiéry: utorok, 6.8.2019, 20:00, Rádio Devín

Dramatizácia poviedky Janka Jesenského Líza, je komédiou s prvkami grotesky, ktorá prináša nadčasové témy mentálneho stretu slovenského mesta a vidieka a hľadania kompromisov v manželstve ľudí dvoch rozdielnych pováh, pochádzajúcich z odlišných svetov.
Vysvetľuje režisér Kamil Žiška:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na začiatku dvadsiateho storočia vedie do jednej slovenskej obce železnica, symbol pokroku a budovania moderného sveta. Vlastne, nevedie celkom do obce, obchádza ju tak, že stanica je od obce vzdialená dva kilometre. Pokrok a moderný svet sa tejto obce, v podstate, nedotýka, alebo sa jej dotýka len zdanlivo. Na túto stanicu prichádza nový výpravca, Samuel Plavucha, mladý, energický človek z mesta. A i napriek tomu, že služobný byt, na ktorý sa sem nechal zlákať, je čosi ako honosnejší chlievik, Samuel je idealista a optimista, ktorý verí, že toto miesto pretvorí na svoj obraz. Keď si nájde miestnu ženičku Žofku, očakáva, že jeho šťastiu už nič nebude stáť v ceste, a že sa do budovania nového, krajšieho domova pustia spoločnými silami. Žofka má ale o šťastnom domove celkom iné predstavy...
Ponúkame krátku ukážku z nahrávania:
Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obsadenie: Gregor Hološka, Lujza Garajová Schrameková, Miroslav Trnavský, Tibor Frlajs, Jozef Benedik.
Réžia - Kamil Žiška, Dramaturgia - Michaela Materáková, Zvuk - Rudolf Fritzmann Hudba - Alexander Platzner Hudobná dramaturgia - Matúš Wiedermann produkcia - Silvia Lukáčová.

foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame