Rozhlasová hra: Pavol Rankov - Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Rozhlasová hra: Pavol Rankov - Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)

Reprízu rozhlasovej hry vysielame v utorok 28. augusta o 20:00 na Devíne.

Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) je prerozprávaním pomerne širokej a dramatickej historickej epochy Slovenska. Začíname tesne pred II. svetovou vojnou v roku 1938 a končíme známymi udalosťami augusta roku 1968. Príbeh našej krajiny však v tomto diele nie je žiadnou monumentálnou historickou freskou, ale veľmi osobným a intímnym príbehom troch kamarátov a ich celoživotnej lásky (Petra, Jána a Gabriela a Márie) pochádzajúcich z Levíc. Z regiónu, v ktorom každý dejinný zvrat ovplyvnil zmenu mena či národnosti obyvateľov bez toho, aby sa pohli z miesta. Peter je pôvodom Maďar, Ján Čech a Gabriel nezaprie svoju príslušnosť k židovskej komunite. Každá historická katastrofa, rovnako ako jej naviazanosť na národnosť či vierovyznanie, tak v toku dejín doslova testujú ich priateľstvo. V jednom boji sa však stretávajú a nikdy neprestávajú byť rivalmi. Títo traja sa totiž 1. septembra 1938 stretnú na levickom kúpalisku, aby súťažili o lásku krásnej Márie. Ich „boj" o jej lásku tak potom pokračuje ďalších tridsať rokov. Tak ako boj Slovenska o definovanie vlastnej identity na mape Európy.

PAVOL RANKOV (1964), je oceňovaným autorom próz S odstupom času, My a Oni/Oni a My, V tesnej blízkosti, Matky, či Na druhej strane. Jeho román Stalo sa prvého septembra /2008 a 2011/ okamžite po svojom vydaní vyvolal pozitívne ohlasy nie len u kritiky, ale aj u čitateľov a získal významné európske literárne ocenenie - European Union Prize for Literature za rok 2009.

Obsadenie: Kristína Turjanová, Přemysl Boublík, Matúš Kvietik, Peter Oszlík, Dominika Žiaranová, Juraj Predmerský, Dušan Kaprálik, Laco Kerata, Ladislav Konrád, Dušan Vaňo a Miroslav Trnavský
Réžia: Kamil Žiška
Dramaturgia: Peter Pavlac
Zvukový majster: Ľubica Olšovská
Hudobná dramaturgia: Lida Hodulíková
Produkcia: Silvia Lukáčová

Foto: free fotobanka Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame