Víkendové rozhlasové hry

Víkendové rozhlasové hry

Vážení poslucháči, Literárne a dramatické Rádio Devín vám do vysielania prináša tie najlepšie archívne rozhlasové hry, dramatizácie prózy a adaptácie divadelných hier zo Zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Tento víkend vás pozývame vypočuť si:

Piatok 21.30h – Alfonz Bednár: Kolíska

Dramatizácia prózy slovenského spisovateľa Alfonza Bednára KOLÍSKA, ktorá vyšla ako jedna zo štyroch noviel pod spoločným názvom Hodiny a minúty. Rozpráva o živote obyčajných ľudí, ktorí sa dostali do existenciálne ťažkých situácií a ich riešenie a ozveny sa im po rokoch vracajú a majú stále značný dopad na ich životy. Dej sa začína počas okupácie Slovenska nemeckými vojakmi, Bednár však nezobrazuje Slovenské národné povstanie schematicky. Zobrazuje dopad vojny na obyvateľov dediny Lieskov, a kriticky zachytáva priebeh súdnych procesov v 50. rokoch.
Pre rozhlas ju upravil Jozef Čertík. V réžii Františka Obžeru účinkujú Slávo Záhradník, Viera Topinková, Slavo Drozd, Július Vašek, Igor Čillík, Gustáv Legéň, Vladimír Minarovič, Hana Kostolanská, Oldo Zemánek, Zoro Laurinc, Ján Valentík, Ján Kramár, Štefan Mandžár a Július Paluš.
Premiéra: 1980

Sobota 13.00h – Peter Glocko: Pod zbojníckym klobúkom / rozhlasová hra pre celú rodinu

Rozprávkové obrazy zo života Pavla Emanuela Dobšinského. Asistentka réžie: Eva Dózová. Hudobný dramaturg Rudolf Pepucha. Zvuk Dušan Kozák. Dramaturgia Katarína Revallová. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Táňa Kulíšková, Vladimír Jedľovský, Ľuboš Kostolný, Tomáš Lukáč, Vladimír Minarovič, Dušan Tarageľ, Dušan Kaprálik, Soňa Ulická, Marián Zednikovič a ďalší.
Premiéra: 2005

Nedeľa 21.00h – Romain Rolland: Hra nielen o láske a smrti

Adaptácia divadelnej hry inšpirovaná hrami Romaina Rollanda. Známy príbeh z francúzskej revolúcie o konflikte priateľstva, lásky a svedomia. Je príbehom o nezmieriteľných rozporoch revolúcie, ktoré fatálnym spôsobom poznamenávajú osudy ľudí, rozhodujú o bytí a nebytí. Učinkujú: Ladislav Chudík, Soňa Valentová, Ľubo Roman, František Kovár, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Ján Mistrík a iní. Dramaturgia: Oľga Duhaňová. Réžia: Vladimír Rusko st.
Premiéra: 1992

Prajeme príjemné počúvanie.

Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame