Víkendové rozhlasové hry

Víkendové rozhlasové hry

Literárne a dramatické Rádio Devín pozýva priateľov rozhlasových hier na stretnutia s tými najlepšími archívnymi rozhlasovými hrami zo Zlatého fondu Slovenského rozhlasu. Na posledný marcový víkend sme pre poslucháčov pripravili:

Sobota 13.04 – Fraňo Kráľ: Čenkovej deti / rozhlasová hra pre celú rodinu

Dnes vám ponúkneme staršiu nahrávku. Tentokrát dramaturgia siahla po hre nazvanej Čenkovej deti, ktorú podľa známej, predvojnovej rovnomennej prózy jedného zo zakladateľov slovenskej proletárskej spisby pre deti a mládež – Fraňa Kráľa, pre rozhlas upravil Ernest Weidler. Umelecké vyjadrenie v čase vzniku nahrávky podporilo obsadenie veľkých hereckých osobností tak dospelých, ako aj detských. Mamu Zuzanu Čenkovú vytvorila Hana Meličková, v úlohách jej detí Miška, Hanky a Paľka začujete hlasy Paľka Mikulíka, Dušany Fašungovej a Miroslava Šeba. Zamatovým hlasom, známym najmä starším poslucháčom, vás do príbehu vovedie Rozprávač Viliama Záborského.

Pre rozhlas napísal Ernest Weidler. Dramaturgicky pripravil Emil Fillo. Účinkujú: Viliam Záborský, Hana Meličková, Pavol Mikulík, Dušana Fašungová, Miroslav Šebo, František Zvarík, Branislav Koreň, Oľga Sýkorová Jozef Šándor, Emil Fillo, Stano Dančiak, Štefan Figura, Alojz Kramár, Ľubo Roman a mnohí ďalší. Zvukovo a technicky realizoval Gustáv Guldán, réžiu mala Elena Bauerová.
Premiéra: 1958

Nedeľa 21.00 – Eva Maliti-Fraňová: Jaskynná panna

Eva Maliti-Fraňová pripravila pre rozhlas adaptáciu svojej hry Jaskynná panna. Príbeh Mery a Červeného Joja je metaforickým obrazom hľadania šťastia v poprevratovej spoločnosti. V hre sa strieda realistická rovina so symbolickými obrazmi, ktoré vyjadrujú vnútorný svet hlavnej postavy mladej ženy Mery. Mery stretáva na svojej životnej púti rôzne reálne aj nereálne postavy, musí sa konfrontovať s vlastným ženstvom, so svojou matkou aj s mužským svetom biznisu a logických pravidiel. Jej miestami až naivná dobrosrdečnosť a túžba po nadpozemskej láske kontrastuje s krutým svetom „prechodovej" spoločnosti, v ktorej staré pravidlá už neplatia a nové ešte nie sú definované.


Želáme vám príjemné počúvanie.

Foto: Rádio Devín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame