Rozhlasové hry na víkend

Rozhlasové hry na víkend

Literárne a dramatické Rádio Devín prináša kvalitné a obľúbené archívne rozhlasové hry. Opäť si môžete vypočuť poklady z nášho rozhlasového archívu. Prvý decembrový víkend sme pre poslucháčov pripravili:

Piatok 21:00 – Clemente Fusero: Maliar z Livorna

Ak máte radi výtvarné umenie a tvorbu modernistov a zvlášť Amedea Modiglianiho, pozývame vás počúvať rozhlasovú hru Maliar z Livorna. Podľa románu Clemente Fusera „Tragická paleta" pre rozhlas napísal Leopold Slovák. V réžii Eleny Bauerovej ste v hlavných úlohách počuli Karola Machatu ako Modiglianiho a Pavla Mikulíka ako pätnásťročného Modiglianiho. Ďalej účinkovali: Mikuláš Huba, Marián Gallo, Jozef Sodoma, Peter Jezný, Viera Bálinthová, Zdena Grúberová, Viera Topinková, Júlia Čunderlíková, Erika Bauerová a ďalší.
Premiéra:
1966

Sobota 13:04 – Jana Bodnárová: V záhrade papierových drakov

Všestranná umelkyňa, prozaička, poetka, dramatička a scenáristka Jana Bodnárová napísala pre Slovenský rozhlas hru pre deti, ktorá je venovaná predovšetkým násťročným, no jej mnohovrstvová a sofistikovaná umelecká výpoveď môže rovnako osloviť dospelých, zrelých poslucháčov. Na prvý pohľad - či počutie - ide o epizódu zo života súčasnej trinásťročnej slečny, hladko sa pohybujúcej v bežnom mestskom, rodinnom, školskom prostredí. Dej jedného jesenného dňa, ktorý prináša dve dramatické udalosti, je priestorom pre úvahu o základných hodnotách našich životov, ako je sebaúcta, empatia, rodinné putá, tradície, múdrosť, talent. Hra sa prihovára poslucháčom paralelne v tematickej aj v problémovej vrstve, ktoré komponuje ako farebný obraz. Ideová a imaginatívna stránka prirodzene splývajú a ako kúzlom vťahujú poslucháča do príbehu. Pôsobivosť diela umocňuje rozhlasová realizácia. Pod vedením režisérky Mileny Lukáčovej na nej spolupracovali: hudobná dramaturgička Katarína Bielčiková, majster zvuku Stanislav Kaclík a účinkujúci Veronika Horváthová, Eva Matejková, Ivan Romančík, Vladimír Kobielsky, Jana Hubinská a Laco Kerata. Dramaturgicky pripravila: Beata Panáková
Premiéra: 2016

Nedeľa 21:00 – František Hečko: Červené víno / 1.časť

Prinášame 1. časť dvojdielnej dramatizácie románu Františka Hečku "Červené víno". Autor v ňom rozohráva príbeh vinohradníckej rodiny Habdžovcov v prvom štvrťstoročí minulého storočia. V hlavných úlohách si vypočujete Andreja Bagara, Karola Machatu, Evu Kristínovú, Oľgu Borodáčovú, Ondriša Jariabka a Alojza Kramára. Réžiu má Oto Varečka.
Premiéra: 1958

Želáme vám príjemné počúvanie.

RHdec1.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame