Letný cyklus rozprávkových hier Pavla Dobšinského

Letný cyklus rozprávkových hier Pavla Dobšinského

Leto s naším najväčším rozprávkárom.

Letné sobotňajšie rána o 9:00, budú patriť rozprávkam, ktoré vznikli podľa literárnych predlôh nášho najznámejšieho rozprávkára a zberateľa ľudových príbehov Pavla Dobšinského.
Cyklus je zaujímavý aj tým, že zároveň prejdeme našou rozhlasovou históriou a poslucháči si budú môcť vypočuť nahrávky, ktoré vznikli už v roku 1957 až po najsúčasnejšie z roku 2015.
Všetko sa začne i skončí Zlatovláskou, tá prvá v rade vznikla v roku 1957, tá posledná patrí medzi najnovšie tituly v rozprávkovej dramaturgii a je z roku 2015.

Pre milovníkov tohto žánru bude iste zaujímavé odsledovať i to, ako sa zmenil spôsob tvorby, ako pracovali autori so slovom a literárnym textom pred skoro 70 rokmi a ako s ním pracujú naši najmladší autori.

Veríme, že týmto dramaturgickým výberom potešíme malých i veľkých a spríjemníme tak všetkým letné prázdninové mesiace.

A máme pre Vás aj bonus navyše:
Už tretí rok spolupracuje dramaturgia rozprávkových hier so ZŠ Štúrova v Malackách. Deti na výtvarnej výchove pripravili a nakreslili k našim letným rozprávkam už niekoľko pekných obrázkov, ktoré sme aj minulý rok uverejňovali na našej rozhlasovej webstránke.
Tento rok sa takisto žiaci prvého stupňa venovali témam, ktoré prinášali jednotlivé tituly rozprávok z nášho cyklu Dobšinský a tak vznikli nesmierne inšpiratívne obrázky, ktoré veľmi radi sprostredkujeme aj Vám, našim poslucháčom. Pozrieť si ich môžete v našej galérií.

No a tu je naša rozprávková ponuka na leto:

4.7. – Zlatovláska 1957

Prvá z radu Dobšinského rozprávok je rozprávka o Zlatovláske z roku 1957.Autorsky ju spracoval Július Farkaš, ktorý sa rozhlasovým dramatizáciám venoval dlhé desaťročia. Hlas Zlatovlásky v podaní Eriky Markovičovej i podmanivý hlas Viery Bálinthovej v úlohe Čiernej pani. Nahrávka, ktorá pretrvala. Má skoro 70 rokov!

zlatovlaska_3.jpg


11.7. – Tri zakliate kniežatá 1958

V rozhlasovom archíve máme vyše 80 rozprávok, ktoré vznikli podľa Dobšinského predlôh. Tri zakliate kniežatá patria k jedným z prvých nahrávok. Vznikli v roku 1958. Autorka Elena Bauerová. V hlavných postavách Ján Klimo, Viera Bálinthová, Rudolf Velický , Jozef Cút a Marián Gallo.

tri zakliate kniezata_1.jpg

18.7. – Železník 1969

Železník z roku 1969. Spracovanie Júliusom Farkašom, v réžii osobnosti rozhlasovej réžie Viktora Lukáča. Janko – Jozef Adamovič, princezná - Viera Topinková, rozprávač -  Vladimír Minarovič.

zeleznik_1.jpg

25.7. – Matej Veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovná 1971

Sedemdesiate roky zastupuje rozprávka Matej veľký kráľ, Uljana veľká kráľovná.
Autorka Elena Antalová. Pripomenieme si hlas Ivana Mistríka – kráľ Matej, Božidary Turzonovovej – kráľovná Uľjana, Antona Mrvečku – Jakub, Jána Jamnického – Otec a aj  Gustáva Valacha – kráľ.


Matej_velky_kral_web.jpg

1.8. – Svetská krása 1988
Príbeh o kráľovskom synovi, ktorému dal žobráčik do vienka svetskú krásu ponúkame prvú augustovú nedeľu. V hlavnej úlohe Ľudmila Mandžárová ako Svetská krása, Ján Kroner ako Kráľovič a Július Pántik ako Starý kráľ.
svatska krasa_1.jpg

8.8. – O dvanástich mesiačikoch 1993
Známy príbeh o Maruške a dvanástich mesiačikoch spracoval v 90-tych rokoch autor Dušan Brindza. V réžii Vlada Ruska ml. sa predstavia Zuzana Skopálová, Elena Petrovická, Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský, Vlado Muller, Marián Zednikovič a ďalší.
o 12-tich mesiacikoch_1.jpg

15.8. – Tri citróny 2004

Tri citróny patria k Dobšinského rozprávkam , ktoré vznikli už v ďalšom storočí, napísala ju mladá autorka Veronika Belošovičová a v hereckom obsadení dominujú známe hlasy Zuzany Kronerovej, Ľuboša Kostelného, Pavla Plevčíka, a Gabriely Dzuríkovej.
3 citrony_1.jpg

22.8. – Ružová Anička 2009

Anička v podaní Zuzany Porubjakovej, Macocha Michaely Čobejovej, Beta Táne Pauhofovej... Takého obsadenie ponúka 16 rokov stará nahrávka, ktorá vznikla z pera autorky Dany Gargulákovej. Réžia Táňa Tadlánková.
ruzova Anicka_1.jpg

29.8. – Zlatovláska 2015

Najnovšou verziou spracovania Dobšinského rozprávky je tohtoročný titul Zlatovlásky, ktorou uzatvárame náš letný cyklus. Ak ste boli našimi vernými poslucháčmi počas celého leta, veríme, že vás poteší aj porovnanie Zlatovlásky z roku 1956, ktorou sme začínali a Zlatovlásky najnovšej, z roku 2015.
zlatovlaska.jpg

Galéria

zlatovlaska_2.jpg zlatovlaska_4.jpg tri zakliate kniezata_1.jpg zeleznik_1.jpg Matej_velky_kral_web.jpg svatska krasa_1.jpg o 12-tich mesiacikoch_2.jpg o 12-tich mesiacikoch_1.jpg 3 citrony_1.jpg ruzova Anicka_1.jpg zlatovlaska.jpg zlatovlaska_3.jpg
Autorka textu: Zuzana Grečnárová, Foto: archív - RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame