Fórum mladých autorov

Fórum mladých autorov

Vysielame 24.2 o 19:30

Cyklus minidrám študentov réžie a dramaturgie napísaných v druhom, resp. štvrtom semestri predmetu: Autorský seminár so zadaním, napísať krátky rozhlasový útvar ako zrkadlo aktuálneho študentského života. Projekt prináša niekoľko veľmi rozdielnych a špecifických odrazov a vnímaní osobnej skúsenosti tejto vekovej kategórie s realitou ich životného priestoru. Odraz často nelichotivý, plný očakávania čohosi lepšieho, narážania na steny dnešného sveta, úsmevy, ale aj dezilúzie, radosť, ale aj depresia, naplnenie, ale aj tápanie v prázdnote, ľahkosť, ale i ťažoba.

Peter Pavlac už 12 rokov pedagogicky pôsobí na Divadelnej fakulte VŠMU, z toho 5 rokov vedie Seminár Autorskej tvorby. Okrem klasickej metodológie, ktorá sa sústreďuje na technológiu tvorby postavy, situácie, dialógu, atď. je jeho ambíciou uzatvárať každý ročník hotovým dramatickým textom rôzneho rozsahu, žánru, či formy vhodným na reálnu prezentáciu. Hoci je seminár prioritne vedený k javiskovej forme, súčasťou kreatívnej výuky je aj ambícia siahnuť do formy príbuznej a blízkej a tou je aj rozhlasová hra. Na základe tejto aktivity vznikol nápad pokúsiť sa tieto „laboratórne“ výsledky (ako záznamy istej nadobudnutej autorskej skúsenosti) realizovať a naplniť tak zmysel písania dramatického útvaru v jeho realizácii. Slovenský rozhlas (Rádio Devín) vyšiel tejto ambícii v ústrety a poskytol možnosť desať textov, takto vzniknutých realizovať a dať možnosť aj ich autorom, študentom, sa realizácie priamo zúčastniť. Je to v zásade prvý krok väčšiny zo zúčastnených k možnosti vnímať rozdiel v písaní a počúvaní, sledovať možnosti a hendikepy, ktoré bez realizácie nie je možné pochopiť. 

Zadaním tohto cyklu bola nasledovná úloha, spoločná pre všetkých študentov: Napíšte rozhlasový text do 6300 znakov, ktorý by čerpal námet z prostredia Vám blízkeho, resp. pokúste sa využiť osobnú skúsenosť a hľadajte jednoduchú (nie nutne vyhrotenú, naopak, netreba sa báť „banality“ bežného života) situáciu a rozpíšte ju do dialógov. Minimum postáv, základná ambícia jazykovej charakteristiky, uzavretá, pointovaná situácia.

Autori: kol. autorov ( I. a II. ročník réžie a dramaturgie na VŠMU – V.Martinková, Š.Bielik, K.Rédli, M.Žiaková, H.Tichá, J.Bako, L.Kopas, M.Garajszki, J.Szatinský, P.Galdík)

Obsadenie: Michaela Čillíková, Martina Majerníková, Matúš Kvietik, Pavol Šimun, Zuzana Kyzeková, Ondrej Kaprálik, Zuzana Kapráliková, Danica Matušová, František Kovár, Juraj Predmerský, Lena Košická, Michal Jánoš

Réžia: Laco Kerata
Dramaturgia: Peter Pavlac 
Zvuk:
Peter Pištek
Produkcia:
Silvia Lukáčová.

Autor: Peter Pavlac, Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame