Glosa týždňa Ľubomíra Feldeka: Tajomstvo piesne dotyky náhodné

Glosa týždňa Ľubomíra Feldeka: Tajomstvo piesne dotyky náhodné

„Tajomstvo piesne dotyky náhodné" - tak nazval svoju glosu Ľubomír Feldek. A hoci bude hovoriť o jednej piesni, ktorej text vám priblíži v preklade či ruskom origináli - verím, že aj vy sami si spomeniete na piesne, ktoré vo vašich životoch zľudoveli.


TAJOMSTVO PIESNE DOTYKY NÁHODNÉ

Sú piesne, ktoré sú úžasnejšie než iné piesne - nepodliehajú zmenám vkusu, neporadí si s nimi zub času. Patrí medzi ne aj ruská salónna romanca Дорóгой дли́нною, ktorú kedysi v devätnástom storočí napísal skladateľ Boris Fomin na slová básnika Konstantina Podrevského.

Mená autorov tej piesne sú dávno zabudnuté -- zato ich pieseň prekročila hranice storočia, v ktorom vznikla, aj hranice krajiny svojho pôvodu, a teda aj hranice jazyka, v ktorom bol napísaný jej text. Dodnes sa spieva v rôznych jazykoch po celom svete. Jedným z tých jazykov je aj slovenčina - a jedným z tých textov aj môj.

Píšem totiž, nie pre slávu ani pre peniaze, iba tak pre otcovské potešenie, texty piesní pre svoju dcéru Katarínu a pre jej skupinu Kafeband. A keď už ich píšem, tak aj chodím na koncerty, na ktorých ich spieva. Tak som už neraz mal príležitosť presvedčiť sa o bezkonkurenčnomn úspechu tej piesne. Vždy sa na ňu najviac chytá publikum, nečudo, že sa postupne prepracovala na záver koncertov. Každý koncert ňou bezpečne vyvrcholí.

Pátral som, kde je skryté tajomstvo úspechu tej piesne. A prišiel som na to. To tajomstvo je jednoduché. Tej piesne sa už v devätnástom storočí ujali, svoj temperament jej dali a po celom svete ju rozšírili cigánske kapely. Dnes to už nie je salónna ruská romanca. Dnes je to už celosvetová rómska ľudová.

To, že som jej text v slovenčine obohatil ešte aj o čaro náhodných dotykov, jej ľudovosti nijako neprotirečí. Dosvedčí to každý, kto mal to šťastie viezť sa v noci s niekým milým na poskakujúcom voze...

Leteli sme v trojke k jarabinám,
zvábila nás luna do polí.
Keď si na tú noc dnes
zaspomínam,
zas ma srdce túžbou zabolí.

Dotyky náhodné
a tóny lahodné -
váš mužný hlas sa nedá zabudnúť.
To sa vám zvádzalo,
keď trojku hádzalo,
až doteraz mám v ústach vašu chuť.

Čo si vtedy povedali telá,
o tom navždy mlčte, prosím vás.
Prečo musím žiť dnes osamelá?
Kam s tou trojkou cválal potom čas?

Dotyky náhodné
a tóny lahodné -
váš mužný hlas sa nedá zabudnúť.
To sa vám zvádzalo,
keď trojku hádzalo,
až doteraz mám v ústach vašu chuť.

Ехали на тройке с бубенцами,
А вдали мелькали огоньки…
Эх, когда бы мне теперь за вами,
Душу бы развеять от тоски!

Дорогой длинною,
да ночкой лунною,
Да с песней той, что вдаль летит звеня,
Да со старинною, да семиструнною,
Что по ночам так мучила меня!

Foto: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame