Glosu týždňa píše Daniela Kapitáňová

Glosu týždňa píše Daniela Kapitáňová

Slová používame denne - slúžia nám na vyjadrenie všetkého, alebo takmer všetkého, čo chceme zdieľať s ostatným svetom. V zhone dní, týždňov, mesiacov, rokov, si ani neuvedomíme, ako sa niektoré úplne stratia. A potom, čítajúc knihy so starším dátumom, písané aj po slovensky, si uvedomíme, že niektorým slovám už ani nerozumieme. Je to dobré? Zlé? Je to tak, ako to má byť? Aj o tom je glosa týždňa, ktorú pre vás napísala Daniela Kapitáňová.

Daniela Kapitáňová: Adoptované slová

Mám rada slová. Rada sa nimi prehŕňam. Aj preto si občas listujem v starom Peciarovom Slovníku slovenského jazyka z roku 1959. Ale čím ďalej, tým viac sa pritom cítim ako medzi hrobmi. Niektoré pomaly zarastajú trávou, niektoré už takmer nerozoznať a niektoré zmizli akoby ani nikdy neboli. Slová, na ktoré sme zabudli.

Nie, určite nepatrím k militantným bojovníčkam bijúcim dáždnikom anglicizmy, internetový slang, či nový typ odbornej terminológie, skôr naopak. Som vďačná za každé nové slovko, pretože aj keď len o vlásoček, aj tak by mohlo rozšíriť pomenovávanie nášho sveta. Mohlo, ale nerozširuje. Nahradzuje. Prispôsobujeme sa tomu, čo hovoria ostatní a ani len ako bonmot, ako ozvláštnenie, ako také znamienko krásy si nevezmeme niečo z odchádzajúceho slovníka. V móde sa tomu hovorí "vintage", tam sa takéto staré kusy cenia. V jazyku sa za ne hanbíme, lebo ešte móda neprikázala.

A tak mi napadlo, že by sme si mohli každý občas adoptovať nejaké to zabudnuté slovko a popýšiť sa ním aspoň tak ako starou petrolejovou lampou v modernom interiéri. Stačí to slovo používať, hoci aj nepresne, hoci aj ako vtip. Slovo sa neurazí, ba naopak, ožije. Skúsite? Veď kdekoľvek si starý dobrý slovník otvoríte, narazíte na čistú krásu.

Povedzme: tra. Viete čo znamená? Treba, je potrebné. Neznelo by krásne: "Tra mi stiahnuť novú apku."? Alebo: spustlec. Morálne skazený človek. Predstavujem si politickú debatu v televízii, kde by sa toto slovo zalesklo v plnej paráde. Ďalšie krásne slovo: tučiť - kŕmiť, vykrmovať. Rada by som videla titulok v lifestylovom časopise: "Odkedy netučím, schudla som 35 kíl". Teraz extra kúsok: mrndoliť. Neznie nádherne? Mrndoliť znamená prepletať nohami, takže je ako stvorené do všetkých tých populárnych relácií s celebritnými tanečníkmi. Čo poviete na hodnotenie: "Raper Rytmus dnes strhujúco mrndolil."

Už len pre inšpiráciu a pre radosť z toho, že tie slová môžem vysloviť, zopár skvostov: odkýchať, marasnisko, kacabaja, zhovárka, božec, oškrt, frčkár, zatokániť, cipkať, blchárčina, nalôchať sa, lunica, plavuša, lermo, preštekaný, dopáčiť, chabŕždie. Vravela som, čistá krása.

Už len dodatok: momentálne mám adoptované slovo: čerepánka. Čerepánka je šálka na kávu.

Keď si dnes budete dávať popoludňajšiu kávičku, skúste si ju dať do čerepánky. A ak by sa nad tým niekto pohŕdavo usmial, povedzte mu, že je to sexy vintage a stavím sa, že ho začne používať tiež. Len medzi nami: čo by človek nespravil pre svoje adoptované slovo, aby sa znovu nestratilo!


Foto: free fotobanka pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame