Filmová recenzia / Eric Clapton

Filmová recenzia / Eric Clapton

Robert Pospiš recenzuje filmový profil Erica Claptona od režisérky Lili Fini Zanuck. Číta Erik Márföldy:

Eric Clapton(recenzia) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Text recenzie:

Filmový príbeh slávneho hudobníka. Typ dokumentárneho filmu, s ktorým sa v našich kinách stretávame pomerne často. Jedna časť publika príde kvôli hudbe, tá druhá zo zvedavosti. Osobný vzťah k ústrednej osobnosti je samozrejme výhodou. Zlomové kariérne okamihy, ťažké obdobia, trocha spomínania a obdivu od rozcítených kolegov. Tak stále pôsobí väčšina dokumentárnej produkcie z prostredia hudobného priemyslu. Vo filmovom portréte Erica Claptna od režisérky Lili Fini Zanuck však podobné klišé nehľadajte. Do našich kín sa dostal jeden z najlepších hudobných dokumentov posledného desaťročia.

Po prvé. K hudbe Erica Claptna nemusíte mať žiadny vzťah. Zanuck nakrútila príbeh človeka a jeho démonov. Majstrovsky uchopený profil legendárneho gitaristu a speváka ignoruje obľúbené glorifikovanie a alibizmus. Nekompromisnosť zvolených tém nedáva Claptnovi možnosť uhýbať pohľadom. A hudobník, ktorý prežil skutočný bluesový osud sa o to ani nesnaží. Aj preto je novinka Lili Fini Zanuck taká výnimočná. Súhra medzi režisérom dokumentu a hlavným hrdinom nie je samozrejmosťou. Príkladom na nevydarené hudobné profily je v posledných rokoch viac niež by sa patrilo. Vďačný koncept známa tvár - známe pesničky funguje spoľahlivo aj v našom regióne. Eric Clapton ale zjavne nestál o dojímavé potvrdzovanie vlastnej geniality. V hudobnom priemysle sa pohybuje už od roku 1962 a bez akýchkoľvek pochýb patrí k jedným z pilierov zlatej éry britskej hudobnej scény. Z chlapca, ktorý miloval staré bluesové platne sa stal autentický bluesman. Zanuck pochopila, že gitara nie je pre Claptona iba životným nástrojom. Potreba, odpoveď na bolesť, závislosť, dôvod na utrpenie. Zabudnite na usmievavé hovoriace hlavy. Cesta Erica Claptna bola plná temných odbočiek a tragédií. Väčšina jeho rovesníkov by už také temné dvere neotvárala. Sedemdesiattriročný bojovník za zachovanie bluesových koreňov sa však očividné nebojí konfrontácie s vlastnou minulosťou. Odišiel vždy, keď mal pocit, že už nemá čo povedať. The Yardbirds, John Mayall & the Bluesbreakers, Cream. Každú zo spomínaných kapiel opustil Clapton v období, kedy by sa ich slávnej žiary ostatní držali zubami nechtami. Hudba ako nespochybniteľná priorita. Angličan s obrovskou láskou k americkým nahrávkam to v 60. rokoch minulého storočia nemal jednoduché. Bluesové legendy hrávali iba na druhej strane oceánu a ich platne sa v Londýne zháňali veľmi ťažko. Ešte horšie to však bolo so spoluhráčmi. Začínajúci Clapton bol vo svojom prostredí veľkou raritou. Očividný talent s fascinujúcou schopnosťou nasávať autentický bluesový "feeling". Prirodzené spojenie s členmi skupín The Beatles a Rolling Stones bolo nevyhnutnosťou. Mimoriadne silná generácia držala v šesťdesiatych rokoch minulého storočia pokope. Claptnovo priateľstvo s Georgeom Harrisonom môžeme pokojne označiť za životné. Láska k žene najlepšieho priateľa je ďalším z veľkých bluesových námetov hudobníkovho života. Alkohol, drogy, alkohol, drogy. Nekonečný kruh Claptonových závislostí tvorí dôležitú kostru novinky americkej filmárky.

Čo všetko môže vzniknúť z veľkej bolesti? Pýta sa Lili Fini Zanuck. Odpovedajú jej dobové zábery, unikátne a mnohokrát desivé výjavy zo zákulisia koncertných turné a štúdiových nahrávaní. Je na nich muž, ktorý v priebehu desaťročí niekoľkokrát zmenil svoju podobu. V niektorých obdobiach bol Eric Clapton doslova iným človekom. Z veľkého gitaristu a skladateľa sa stala vychudnutá troska, ktorú od smrti delila iba závislosť od alkoholu. „Prosil som Boha, aby mi doprial trochu pokoja," vyhlásil Clapton po narodení svojho syna Conora. Tragédia, ktorá nasledovala patrí v hudobnom priemysle k tým najznámejším. Americká režisérka ju napriek tomu dokázala zachytiť s obdivuhodnou krehkosťou a Claptna tak uchránila od martýrstva vlastnej minulosti. Lili Fini Zanuck nakrútila príbeh muža, ktorý si v dospelosti získal rešpekt svojich detských vzorov. Ako sa dá krajšie a dojímavejšie zachytiť životná cesta najväčšieho európskeho bluesmana?

Robert Pospiš

Foto/Zdroj: Z oficiálneho vizuálu filmu Eric Clapton

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame