Cenu Anasoft Litera získala Veronika Šikulová

Cenu Anasoft Litera získala Veronika Šikulová

V stredu 23. septembra si na slávnostnom ceremoniáli prevzala ocenenie Anasoft litera Veronika Šikulová za knihu Medzerový plod. Počas slávnostného večera sa odovzdala aj Cena čitateľov, o ktorej rozhodla verejnosť v internetovom hlasovaní. Víťazom sa stal Peter Balko s prózou Vtedy v Lošonci.

„Próza Veroniky Šikulovej predstavuje vyzreté literárne dielo, ktoré sa vyznačuje vitalitou a lyrizmom nezvyčajnej intenzity,“ zhodnotila odborná porota, ktorú tento rok tvorili: literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka a literárne vedkyne Zora Prušková, Ivana Taranenková. „Autorka v tejto knihe ponúka nesentimentálny príbeh tichého odchádzania blízkej osoby. Veronika Šikulová sa prejavuje ako suverénna majsterka slova. Jej príbeh je naplnený citlivosťou voči zdanlivo jednoduchým veciam života, citlivosťou, ktorá hlboko zasahuje do vedomia súčasníka.“


Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Anasoft litera prebieha v dvoch kolách. V prvom kole vybrala odborná porota spomedzi 188 prozaických kníh do finále nasledovné tituly v abecednom poradí:
Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc
Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou
Peter Juščák: ... a nezabudni na labute!
Ivan Kolenič: Až do nirvány
Márius Kopcsay: Jednouholník
Richard Pupala: Návštevy
Veronika Šikulová: Medzerový plod
Erik Šimšík: Hegemónia
Alta Vášová: Menoslov
Pavel Vilikovský: Letmý sneh
 
V priebehu desiatich rokov získali ocenenie Anasoft litera Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky a dva razy Pavel Vilikovský.

Sme veľmi radi, že Rádio Devín mohlo byť aj tento rok pritom.
Tešíme sa na ročník 2016 a všetkým oceneným, ale aj zúčastneným srdečne gratulujeme!

Galéria

medzerovy_res.jpg Balko-VtedyvLosonci-obalka.jpg
Autor: Rádio Devín, Foto: anasoftlitera.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame