Parnas – Ján Hollý: Svätopluk IV.

Parnas – Ján Hollý: Svätopluk IV.

Prinášame nové časti cyklu Parnas – Ján Hollý: Svätopluk IV.

Jazyk eposu podľa interpreta – Bernolákovčina 2

V premiére v pondelok 23. októbra 2017 o 18.30h

Bernolákovská kodifikácia bola prvým uzákonením slovenského spisovného jazyka. Jej základom bola kultúrna západoslovenčina so stredoslovenskými prvkami. Dnes budeme hovoriť o bernolákovčine, presnejšie bernolákovskej časomiere z pohľadu interpreta. Hosťami Táne Kusej sú herečka Ida Rapaičová, ktorá epos Jána Hollého recituje v origináli, a jazykovedec prof. Pavol Žigo.

Čítanie eposu Jána Hollého 5. spev
V premiére od 24. – 26. októbra 2017 o 18.30h (utorok – štvrtok)

Tento týždeň počúvame 5.spev eposu Jána Hollého: Svätopluk. Exkluzívne dvojjazyčne – v bernolákovčine recituje Ida Rapaičová, v súčasnej slovenčine Peter Rúfus. Aj teraz si uvedomíme výnimočnosť tohto básnického monumentu a utvrdíme sa v tom, že jeho autor nie je len prázdna literárna ikona.

Preklad eposu
Premiéra v piatok  27. októbra 2017 o 18.30h

Impulzom k básnickej tvorbe Jána Hollého bola antická poézia. Mnohých básnikov nielen poznal, ale aj preložil: zo starogréčtiny Homéra,Teokrita a Tyrtaia, z latinčiny Ovidia, Horatia a Vergilia. Prekladmi si overoval, nakoľko je bernolákovčina schopná sprostredkovať vrcholné básnické diela Grékov a Rimanov. Podarilo sa mu to viac než dobre: jeho preklad Eneidy je kongeniálny a dosiaľ neprekonaný. Hovorí sa, že ho prerábal 15-krát, možno 16-krát. Aj preto Cena za umelecký preklad, ktorú každoročne udeľuje Literárny fond, nesie meno Jána Hollého. Ale najväčším testom novokodifikovaného jazyka bol epos Svätopluk. V piatok budeme hovoriť o metrickom systéme, v ktorom Hollý Svätopluka napísal, aj o tom, akú podobu si vybrali prekladatelia Jozef Mihalkovič a Štefan Moravčík. Hosťami Táne Kusej sú doc. Zuzana Kákošová a doc.Miloslav Vojtech z Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy na Univerzite Komenského.

Odvysielané relácie si už môžete vypočuť aj tu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame