Parnas – Ján Hollý: Svätopluk II.

Parnas – Ján Hollý: Svätopluk II.

Tento týždeň sú pripravené ďalšie časti cyklu Parnas – Ján Hollý: Svätopluk.

Historický kontext Hollého eposu Svätopluk
V premiére 9. októbra 2017 o 18:30h vo vysielaní Rádia Devín.

Svätopluk patrí k najdiskutovanejším postavám našich dejín, zneužívaným a nadužívaným politikmi. Aj ostatní ľudia ho vnímajú väčšinou čierno-bielo. Jedni ho velebia, druhí pauperizujú a vytláčajú na perifériu európskych dejín. Ako náš národný symbol interpretuje súčasná historiografia? A ako k jeho mýtizácii prispel Ján Hollý? Dnes budeme hovoriť o historickom jadre eposu Svätopluk. Hosťami Táne Kusej sú historici – prof. Martin Homza a doc.Vincent Múcska z Univerzity Komenského.

Čítanie eposu Jána Hollého 2. spev
Vysielame 10.10. – 12.10.2017 (utorok, streda, štvrtok) o 18.30h v Rádiu Devín.

Tento týždeň počúvame 2. spev eposu Jána Hollého – Svätopluk. Exkluzívne dvojjazyčne – v bernolákovčine recituje Ida Rapaičová, v súčasnej slovenčine Peter Rúfus. Aj dnes si uvedomíme výnimočnosť tohto básnického monumentu a utvrdíme sa v tom, že jeho autor nie je len prázdna literárna ikona.

Svätopluk z pohľadu historikov
Premiéru uvedieme 13. októbra 2017 o 18.30h v Rádiu Devín.

Hrdinský epos Jána Hollého sa odohráva v čase vojny Svätopluka s Karolmanom – tak to napokon Hollý zhŕňa v prvom štvorverší, ktorý počujeme vo zvučke skandovať Viliamom Záborským. O historickom kontexte tejto vojny v priestore strednej i celej Európy sme hovorili minule, aj o tom, ako sa Svätoplukovi podarilo zvíťaziť. Dnes budeme hovoriť, čo vieme o Svätoplukovom súkromí aj o tom, čo vyvoláva najväčšie polemiky: či Svätopluk bol vôbec kráľ? Hosťami Táne Kusej sú historici – prof. Martin Homza a doc.Vincent Múcska z Univerzity Komenského.

Odvysielané relácie si už môžete vypočuť aj tu.
Foto: webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame