Parnas – Ján Hollý: Svätopluk I.

Parnas – Ján Hollý: Svätopluk I.

Čítanie kľúčových diel slovenskej literatúry

Prvú časť eposu uvedieme v premiére 2. októbra 2017 o 18.30h.
Ďalšie časti
cyklu vysielame pravidelne od 3.10. – 8.12.2017 v Rádiu Devín.
Pondelky a piatky: rozhovory s literárnymi historikmi, historikmi, jazykovedcom a muzikologičkou.
Utorky až štvrtky: čítanie eposu rozdeleného na časti.

Učili sme sa o ňom v škole, niektorí vieme skandovať prvé štvorveršie, tak ako to počujeme z archívneho záznamu v interpretácii Viliama Záborského. Ale toto dielo v podstate nepoznáme. Pritom básnickým majstrovstvom vynieslo svojho tvorcu na náš Parnas. Aj o samotnom básnikovi iba opakujeme encyklopedické heslo alebo kapitolu z učebnice, ktorú sme sa museli naučiť naspamäť. Keď zabudneme na povinné memorovanie v školských laviciach a započúvame sa do tohto básnického monumentu, uvedomíme si jeho výnimočnosť a utvrdíme sa v tom, že jeho autor nie je len prázdna literárna ikona.

Epos Jána Hollého: Svätopluk zaznie v Rádiu Devín kompletný. V preklade Jozefa Mihalkoviča a Štefana Moravčíka do súčasnej slovenčiny – recituje Peter Rúfus. Nezabudli sme ani na tých, ktorí budú chcieť počuť jazyk, ktorým Hollý Svätopluka napísal. V pôvodnej bernolákovčine interpretuje Ida Rapaičová.

Réžia: autorka projektu Parnas Táňa Kusá

Začíname v pondelok 2.10. o 18:30.

Odvysielané relácie si už môžete vypočuť aj tu.

Parnas
Cyklus komentovaných čítaní z diel velikánov svetovej a slovenskej klasiky (napr. Homér, Vergilius, Dante). Jeho cieľom je dosiahnuť komplexný pohľad na poetiku daného autora kombináciou relácií reprodukujúcich konkrétny text a relácií prekladateľský komentár k nemu + publicistická zložka postavená na výpovediach odborníkov na problematiku.


Foto: Tibor Bártfay: Svätopluk / webumenia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame