Desiatka finalistov Anasoft litera 2017 je prekvapivá

Desiatka finalistov Anasoft litera 2017 je prekvapivá

V stredu 8. marca 2017 v priamom prenose Rádia Devín vyhlásili 10-tich finalistov 12. ročníka literárnej ceny Anasoft litera. Porota vyberala z historicky najvyššieho počtu automaticky nominovaných titulov. Dostali sa do nej knihy, ktoré naozaj prekvapili.

Anasoft Litera 2017_finalisti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odborná porota vyberala spomedzi 227 hodnotených kníh. Ide o najvyšší počet slovenských prozaických titulov, ktoré doteraz porota ceny Anasoft litera vôbec hodnotila. Do finále nakoniec porota v zložení Veroniky Rácovej, Ivany Hostovej, Jána Gavuru, Michala Habaja a Pavla Matejoviča vybrala týchto desať titulov v abecednom poradí:

Bindzár, Juraj: Mlčky a krátko
Cigánová
, Zuzana: Aksál
Gibová, Ivana: Barbora, b
och & katarzia
Fulmeková, Denisa: Konvália
Havran, Michal
: Analfabet
Juhás, Jakub: Novoročný výstup na Jaseninu
Karika, Jozef:
Trhlina
Lavrík, Silvester:
Nedeľné šachy s Tisom
Staviarsky, Víťo: Rinaldova cesta

Štefá
nik, Ondrej: Som Paula

„Napriek vysokému počtu hodnotených kníh nebol výber finálovej desiatky vôbec jednoduchý. Pri rozhodovaní zavážila viac kvalita samotného textu ako meno autora/autorky. Ukázalo sa tiež, že dobre napísaná žánrová literatúra môže byť presvedčivejšia ako menej zvládnutý pokus o umelecký text, i keď s vyššími ambíciami. Vydanie niektorých titulov pôsobilo unáhlene a potrebovali by precíznejšiu autorskú a redakčnú prácu," vyjadrila sa k svojmu tohtoročnému výberu porota Anasoft litera 2017.

Spomedzi finalistov Anasoft litera je v tomto roku polovica autorov nominovaných prvýkrát, druhú polovicu tvoria niekoľkonásobní finalisti predchádzajúcich ročníkov a dokonca aj jeden víťaz ceny.

Najbližšie nás čaká predstavenie finalistov Anasoft litera a desiatky kníh na Anasoft litera feste (19. - 25. apríla 2017).

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame