Zóna prózy – Iboja Wandall Holm

Zóna prózy  – Iboja Wandall Holm

Vysielame 15.1.2017 o 15:00

V cykle Zóna prózy uvádzame premiéru pásma o knihe Iboja Wandall HolmMoruša. Autorka, rodáčka z Liptovského Mikuláša, píše nielen o vojne a pekle koncentrákov, ale aj o nádeji, o láske, o cene ľudského života i o túžbe žiť a neprestať byť človekom.

Iboja Wandall-Holm (*1922) je dánska spisovateľka slovenského pôvodu a prekladateľka. Narodila sa vo Vrbovom, vyrástla v Liptovskom Svätom Mikuláši. V roku 1942 ako devätnásťročná utiekla spolu s mladšou sestrou Lilou do Maďarska pred deportáciami do nemeckých vyhladzovacích táborov. Prežila osvienčimské peklo a o tejto skúsenosti napísala sugestívnu, krásnu a zároveň hrozivú knihu Moruša. Po II. svetovej vojne pôsobila v Prahe. Vyštudovala žurnalistiku a pracovala pre Československý rozhlas. V roku 1947 sa vydala za Dána a stala sa dánskou občiankou. V roku 1956 sa odsťahovala do Kodane, kde žije dodnes. V roku 1991 prvý raz vyšla Moruša (Morbærtræet), ktorá sa o deväť rokov dočkala druhého, rozšíreného vydania s názvom Zbohom, storočie (Farvel til århundredet). Druhé slovenské vydanie je rozšírenou verziou Moruše, ktorá vyšla v roku 2003 vo vydavateľstve Kalligram pod názvom Zbohom, storočie, no vracia sa k svojmu pôvodnému názvu. Za tvorbu a humanistické aktivity zapísali Iboju Wandall-Holm do Modrej knihy, encyklopédie osobností, ktoré významne pozdvihli dánske kráľovstvo.

Ukážka zo scenára:
 
žena:Židom bol zakázaný vstup na kúpaliská, klziská, športové ihriská. Nesmeli chodiť do kina. Nesmeli navštevovať árijcov a árijci nesmeli prijímať návštevy Židov. Občanov, ktorí zákaz styku so Židmi nedodržiavali, volali „bielymi Židmi“. Vo večerných hodinách nesmeli Židia vychádzať z domu. Židovské deti mohli chodiť len do židovskej školy. Vyššie vzdelanie bolo zakázané. Cestovať sa mohlo len na osobitné povolenie a len v posledných vozňoch. V autobuse museli Židia stáť na zadnej plošine. Ak nebolo dosť miesta pre árijcov, museli vystúpiť. Židia nesmeli držať psov a museli nosiť žltú hviezdu na šatách, prišitú na mieste, kde sa pod šatami ukrývalo srdce. Židovskí nájomníci mali prikázané opustiť byt, ak oň mal niektorý nežid záujem.

Foto: absynt.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame