Dante Alighieri: Božská komédia - Peklo, Očistec, Raj

Dante Alighieri: Božská komédia - Peklo, Očistec, Raj

11.7. - 16.12.2016 od 18:30 do 19:00

Každý pracovný deň  od  pondelka do piatka spolu zaznie  120 polhodinoviek

Danteho Božskú komédiu prirovnávajú ku gotickej katedrále. Nielen pre jej mohutnú architektúru. V bohatej symbolike a alegorických obrazoch  je zakódovaná suma  vedomostí stredoveku.    Nachádzame v nej odkazy na zdroje kresťanské,  antické i arabské. V Božskej komédii  sa odráža historické podhubie nielen Danteho rodnej Florencie, či Ravenny, kde zomrel, ale  tiež susedných toskánskych miest  a  napokon  celej Európy. Božská komédia sa hmýri postavami, ktoré ovplyvňovali Danteho život od narodenia v roku  1265 až po smrť 1321. Božská komédia je predovšetkým o ceste za spásou ľudskej duše. Sprievodcom na púti záhrobím je Vergilius, na prahu Raja ho čaká Beatrice.

To všetko Dante pretavil do výnimočného básnického diela.   Božskú komédiu napísal v tercínach -  novej básnickej forme, ktorú sám vynašiel. Na číselnej symbolike je napokon  založená kompozícia celého diela. Božská komédia je rozdelená na tri časti, tri kantiky Peklo, Očistec, Raj. Každá kantika má 33 spevov, pričom Peklo o jeden spev viac, aby tým naplnil ďalšie symbolické číslo 100. Toto dielo napriek tomu, že má intelektuálne rozmery,  zľudovelo vďaka zrozumiteľnému jazyku. Dante Božskú komédiu napísal v toskánskom nárečí a vytvoril tak základ pre budúcu spisovnú taliančinu.

Božská komédia odznie na Rádiu Devín kompletná. Premiéra   Pekla bola v roku 2014, po roku to bol Očistec a v roku 2016 to bude Raj, keď si všetky tri kantiky vypočujeme dohromady vcelku. Spolu teda 120 polhodinových relácií.  Symbolicky – v roku 90.výročia  Slovenského rozhlasu.

Po každom speve v interpretácii  Štefana Bučka nasleduje  komentár  Miroslavy Vallovej v rozhovore s Táňou Kusou. V  rozhovoroch na danteovskú tému diskutujú dr.Viliam Turčány, ktorý Božskú komédiu spolu s Jozefom Felixom preložil, Stanislav Vallo a doc.Vincent Múcska a ďalší vynikajúci experti.    Hudobným  spoločníkom je  Danteovská symfónia Franza Liszta, ktorú  vybrala Lýgia Vojtková. Zvukoví majstri Stanislav Kaclík, Andrej Klimits a Rudolf Fritzmann. Réžia: autorka projektu Parnas Táňa Kusá.

Danteho Božská komédia je súčasťou projektu Parnas, kde odzneli kľúčové epické básnické diela svetovej literatúry kompletné,v rozhovoroch so špičkovými odborníkmi: oba Homérove eposy Íllias a Odysseia,  Vergiliova Eneida a Ovidiove Metamorfózy.

Za interpretáciu Iliady Dušan Jamrich získal Cenu ministra kultúry 2009, v tom istom roku autorka a moderátorka projektu Parnas Táňa Kusá dostala Cenu Literárneho fondu a v roku 2015 za Danteho Peklo prémiu Literárneho fondu.

Relácia nie je vhodná pre deti do 15 rokov.

1. časť: Peklo  - si môžete vypočuť tu.

2. časť: Očistec - si môžete vypočuť tu.

3. časť: Raj

Ďalšie cykly z projektu Parnas nájdete tu.

Táňa Kusá

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame