Parnas: Publius Vergilius Maro - Eneida

Parnas: Publius Vergilius Maro - Eneida

Až do 18.storočia bol nedosažiteľným vzorom literárnej Európy. Z jeho básní sa veštilo a v stredoveku ho pokladali za mága - pre jeho 4.eklogu, v ktorej predvídal príchod Krista. Dostal sa na Parnas a v spoločnosti boha Apollóna a deviatich Múz stojí na najvyššom mieste hneď vedľa otca európskej literatúry Homéra. Za najväčšiu literárnu autoritu ho pokladal tiež Dante, a preto ho vo svojej Božskej komédii urobil sprievodcom po Pekle a Očistci. Publius Vergilius Maro - najvýznamnejší starorímsky básnik. Preslávil sa najmä eposom Eneida, v ktorom opísal príbeh Enea, ktorému sa podarilo ujsť z horiacej Tróje a po dlhom blúdení podstúpil boje s italskými kmeňmi, aby v Latiu založil novú Tróju a rímsky národ. Vergilius na tomto diele pracoval 11 rokov a stále ho pokladal za nedokončené. Preto ho chcel na sklonku života spáliť. Na príkaz cisára Augusta však epos zachránili a vydali. A vychádza dosiaľ stále v nových vydaniach - aj po 2 000 rokoch.
Kompletný epos - všetkých 12 spevov opäť zaznie na Rádiu Devín v dlhodobom cykle Parnas v preklade Viery Bunčákovej v básnickej spolupráci s Pavlom Bunčákom (jeho premiéra bola v roku 2011). Interpretom je Dušan Jamrich, ktorý exceloval v prvých častiach cyklu v Homérovom epose Ílias a Odysseia. (Za Ílias získal prestížnu Cenu ministra kultúry 2009). Aj tentoraz nás týmto literárnym skvostom budú sprevádzať špičkoví odborníci v rozhovoroch s Táňou Kusou. Hlavnými diskutérmi budú opäť klasický filológ profesor Daniel Škoviera a historik docent Pavol Valachovič. Pozvanie prijala tiež docentka Zuzana Kákošová, Dr. Ľudmila Buzássyová a Mgr. Jozef Kordoš.

Režisérom projektu je Karol Horváth, hudobnou dramaturgičkou Lýgia Vojtková, zvukovými dizajnérmi Stanislav Kaclík a Andrej Klimits. Autorka projektu a moderátorka piatkových komentárov Táňa Kusá dostala za rozhlasový Parnas Cenu literárneho fondu 2009. Od 2.mája do 6.júla 36 častí čítania a 12 častí komentárov - od pondelka do piatka o 18:30 v Rádiu Devín.

Celý cyklus si môžete vypočuť aj tu.

Ďalšie série z projektu Parnas nájdete tu:

Autor textu: Táňa Kusá, Foto: wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame