Stratení v čase – Jozef Adamík a Jozef Klempa

Stratení v čase – Jozef Adamík a Jozef Klempa

Vysielame v nedeľu 20. augusta 2017 o 18.00 hod. v Rádiu Devín

Viete, ako a za akých okolností prežili vaši starí, či pra-pra starí otcovia vojnu, ktorú dnes voláme prvá svetová? Tušíte kde ich vír svetových udalostí zavial a ak narukovali, kde bojovali a ako sa dožili návratu domov? To sú otázky, na ktoré by sme asi väčšina z nás nedokázali odpovedať. Napriek tomu, že prvá svetová vojna a jej následky sa tragicky dotkli každej rodiny, ktorá žila na našom území.

V ďalšej časti cyklu Stratení v čase sa budeme venovať dramatickým osudom slovenských legionárov, ktorí bojovali v nádeji na národnostne spravodlivejšiu budúcnosť svojej krajiny. Vďaka dlhoročným výskumom slovakistky Gabriely Albrecht-Žiakovej, ktorá žije od 90. rokov roky vo Francúzsku, môžeme poznávať životnú cestu Jozefa Adamíka z Bytče. Jozef Adamík sa vyučil za dámskeho krajčíra a potom čo musel odísť pre „panslávstvo" do Francúzska začiatok vojny definitívne zmenil jeho osud. Rozhodol sa bojovať za svoje ideály.

Viera Melišková pre súčasnosť zachovala zápisky ďalšieho legionára, mladého muža, ktorý bojoval v Rusku. Pre knižné vydanie pripravila denník svojho starého otca, ktorý vyšiel s názvom Moje skúsenosti za svetovej vojny, Denník československého legionára z rokov 1914-1920. Jozef Klempa bol rodákom z Moravského Svätého Jána a vyučil sa za obuvníka vo Viedni. Svetová kataklizma sa však postarala o to, že sa obuvníkom nikdy nestal.

Dvaja mladí muži, vyučený dámsky krajčír a vyučený obuvník, nasadili svoje životy a ako tisíce iných a stali sa legionármi. Jeden padol a druhý prežil. Dva osudy z tisícov dnes neznámych príbehov.

V programe Stratení v čase autorky Ivice Ruttkayovej budeme počuť rozprávanie Gabriely Albrecht - Žiakovej a Viery Meliškovej, ako aj historikov Michala Kšiňana a Juraja Babjáka. A je možné, že z indícii zistíte, že sa tieto dejiny týkajú rovnako vašej rodiny.

Stratení v čase
V desaťdielnom cykle umeleckých dokumentov Rádio Devín predstavuje osobnosti, ktoré nepoznáme a mali by sme ich poznať. Ide o životné príbehy, ktoré sú súčasťou našej spoločnej histórie, príbehy ľudí, ktorí svojou originalitou a talentom prispeli k utváraniu hodnôt, ktoré sú stále inšpiratívne. Často sa však, vďaka politickej situácii a dobe, akoby stratili v čase. Vďaka spomienkam a novým výskumom vieme dnes ich stopy opäť nájsť.

Archív odvysielaných relácií nájdete tu.

Foto: Archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame