Stratení v čase: Vrba–Wetzler a Ondrej Čanecký

Stratení v čase: Vrba–Wetzler a Ondrej Čanecký

Vysielame v nedeľu 30. júla 2017 o 18.00 hod. v Rádiu Devín

Pre Slovensko počas socializmu dlhé roky utajované fakty hovoria o tom, že dvaja židovskí väzni koncentračného tábora Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler zo Slovenska dokázali nemožné. 7. apríla 1944 sa im podaril útek z koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau, kam ich deportovali v roku 1942.

Ušli nielen, aby si zachránili život, ale ušli s misiou vydať svedectvo. Po 18-dňovej nebezpečnej a strastiplnej ceste sa dostali až do Žiliny, kde Židovskej rade nadiktovali 32-stranovú správu o masovom vyvražďovaní. Bola to správa, ktorá mala celému svetu otvoriť oči. Jedným z najdôležitejších momentov v tomto dodnes fascinujúcom príbehu je fakt, že títo dvaja zúbožení muži stretli na pomedzí slovensko-poľských hraníc sedliaka Ondreja Čaneckého z obce Skalité. Spolu so ženou Agátou ich Ondrej Čanecký ubytoval vo svojom dome, poskytol im stravu a šatstvo a v bezpečí ich previezol do Žiliny na trh, kde sa mohli spojiť so židovskými organizáciami a vypovedať o zverstvách v koncentračných táboroch. Ich správu spoznali mnohí najdôležitejší ľudia tej doby a je dodnes kľúčovým dokumentom v obžalobe fašizmu, ale meno a osud Ondreja Čaneckého zo Skalitého, ktorý podal dvom neznámym v krízovej situácii pomocnú ruku, nepozná okrem blízkeho okolia nikto. Ďalšia časť cyklu Stratení v čase sa venuje práve tejto osobnosti.

Autorka Ivica Ruttkayová v rekonštrukcii príbehu vychádza z dvoch spomienkových kníh, Rudolf Vrba v emigrácii vydal knihu Utiekol som z Osvienčimu a Alfréd Wetzler napísal spomienkový román s názvom Čo Dante nevidel. Rovnako oslovila historikov Ivana Kamenca a Jána Hlavinku, ako aj pamätníčku a aktivistku Evu Mosnákovú, ktorá bola počas holokaustu ukrývaným dieťaťom a starostku obce Skalité Andreu Šimurdovú. Pokúsime sa spoznať jeden obyčajný život, obyčajného človeka, ktorý sa zachoval ľudsky a pozmenil beh dejín.

Stratení v čase
V desaťdielnom cykle umeleckých dokumentov Rádio Devín predstavuje osobnosti, ktoré nepoznáme a mali by sme ich poznať. Ide o životné príbehy, ktoré sú súčasťou našej spoločnej histórie, príbehy ľudí, ktorí svojou originalitou a talentom prispeli k utváraniu hodnôt, ktoré sú stále inšpiratívne. Často sa však, vďaka politickej situácii a dobe, akoby stratili v čase. Vďaka spomienkam a novým výskumom vieme dnes ich stopy opäť nájsť.

Archív odvysielaných relácií nájdete tu.
Foto: web

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame