Ján Švankmajer a jeho priatelia budú na výstave v Kine Lumiére

Ján Švankmajer a jeho priatelia budú na výstave v Kine Lumiére

Asociácia slovenských filmových klubov a Slovenský filmový ústav v pondelok 3. 12. 2018 otvárajú vo foyer Kine Lumiére výstavu s názvom Ján Švankmajer a jeho priatelia

Začiatky švank-meyerovských koláží Jana Švankmajera môžeme určiť rokom 1972. Za zaznamenanie stojí aj fakt, že z týchto originálnych koláží Jan Švankmajer následne vytváral technikou akvatinty a ručne kolorovaných leptov grafické listy a jeden album (Prírodopis) desiatich grafických listov v minimálnom náklade niekoľkých kusov. Niektoré z nich sú aj na prítomnej výstave a všetky do jedného nespochybniteľne manifestujú vedomie súvislostí rozmerného diela surrealistu Jana Švankmajera, “ hovorí kurátor Juraj Mojžiš. S Janom Švankmajerom sa o tvorbe zhovárala redaktorka Mariana Jaremková:

Rozhovor s Janom Švankmajerom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V súvislosti s výstavou sa v termíne 03. – 09. 12. 2018, v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov, uskutoční v Kine Lumière v prehliadka režisérových filmov: Prežiť svoj život (2010), Niečo z Alenky (1987), Lekce Faust (1994), Spiklenci slasti (1996), Otesánek (2000), Šílení (2005), Hmyz (2018).

Foto/Zdroj: z oficiálneho vizuálu výstavy

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame