Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

Deviaty septembrový deň si pripomíname obete holokaustu a rasovo motivovaného násilia. Tento pamätný deň je smutnou spomienkou na prijatie Židovského kódexu vládou Slovenského štátu 9. septembra 1941. Počas tohto týždňa sa konajú na Slovensku viaceré pietne podujatia a jedno z nich sa uskutočnilo vo Zvolene. Redaktorka Dagmar Mozolová sa rozprávala s jeho organizátorom Jozefom Klementom:

Pamätný deň holokaustu a rasového násilia-Zvolen Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je dôležité poznať minulosť a  osudy ľudí, ktorým bolo počas II. svetovej vojny upierané právo na život. Vďaka výskumom našej historiografie poznáme príbeh väzňov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí utiekli z koncentračného tábora Osvienčim, aby podali svetu správu o masovom vraždení. Táto správa zo Slovenska ovplyvnila v roku 1944 vývoj a napriek dnešným diskusiám a otázkam, zmenila históriu posledných mesiacov II. svetovej vojny. Výskumy historika Eduarda Nižňanského sprítomňujú však aj ďalšie doteraz neznáme postavy úteku s misiou informovať svet o vyhladzovacích táboroch. Po úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera sa podaril útek z Osvienčimu aj Arnoštovi Rosinovi a Czeslawovi Mordowicsovi. S Eduardom Nižňanským hovorí redaktorka Ivica Ruttkayová:

Útek Arnošta Rosina a Czeslawa Mordowicsa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v roku 2006, postupne sa rozšírilo a z piatich pôvodných barakov sú dnes sprístupnené štyri. Počas druhej svetovej vojny tu bol koncentračný a pracovný tábor, v ktorom žili ľudia s celými rodinami a vyrábali pre štát výrobky ako napríklad nábytok, hračky, betónové tvárnice. V baraku číslo 3, ktorý otvorili pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia, vznikla sugestívna a interaktívna výstava o nútených prácach a živote v tábore. Redaktorke Jolane Čulákovej viac o celkovom výtvarno-priestorovom zámere porozprávala spoluatorka konceptu múzea Nina Veselá Cohen:

Nová expozícia v Múzeu holokaustu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od roku 1941 do roku 1945 prešlo táborom v Seredi približne 16 000 Židov. V Múzeu holokaustu dnes okrem výstav ponúkajú návštevníkom sprievodné slovo, videofilmy a náučné podujatia určené pre dospelých ale predovšetkým pre mládež, od detí predškolského veku po vysokoškolákov.

Foto/Zdroj: DELET

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame