Opustil nás Vladimír Petrík

Opustil nás Vladimír Petrík

Vo veku 88 rokov zomrel v nedeľu 19. 11. 2017 literárny vedec a osobnosť slovenskej literárnej kritiky, Vladimír Petrík.

„Vážnosť literatúry sa po roku 1989 vytratila. Už nejde o to, aby autori spoločnosť kamsi viedli, to sa už nenosí."

Vladimír Petrík

Vladimír Petrík sa narodil 1. marca 1929 v Liptovskom Trnovci. Po absolvovaní gymnázia v Liptovskom Mikuláši študoval slovenčinu a literárnu vedu na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave (1950 - 1955). Bol dlhoročným pracovníkom Ústavu slovenskej literatúry SAV a zároveň redaktorom časopisov Slovenská literatúra, Kultúrny život, Slovenské pohľady. Krátko bol vedúcim literárneho oddelenia Zväzu slovenských spisovateľov, neskôr pracovníkom Literárneho informačného centra.

Ako kritik a historik sa skoro sedemdesiat rokov zaoberal slovenskou literatúrou. Cestu k domácim autorom si však musel hľadať cez tých svetových. Vo svojej práci systematicky odhaľoval vrstvy medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945. Aj vo vyššom veku publikoval štúdie, literárne kritiky a eseje v časopisoch Romboid, Tvorba, Os, či v denníku Pravda. Je autorom kníh Človek v Jégého diele (1979), Proces a tvorba (1990), Desaťročie nádejí a pochybností (2000), Hľadanie minulého času (2009). Ako družný človek si svoje názory nenechával len pre seba, ale rád o nich uvažoval aj nahlas. Hovorí sa, že pri dialógu sa odhaľuje človek a nie téma. Pri rozhovoroch sa Vladimír Petrík odhalil vždy ako človek nielen sčítaný a profesionálny, ale aj ľudský, sympatický a dobrosrdečný.

Česť jeho pamiatke.

Vladimíra Petríka si pripomenieme v repríze relácie Ľudia, fakty, udalosti z roku 2010 v rozhovore s Róbertom Šedivým, v pondelok 20. 11. 2017 o 17.00.

Vypočuť si ju môžete aj tu:

Ľudia, fakty, udalosti - Vladimír Petrík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Posledná rozlúčka s Vladimírom Petríkom sa bude konať v piatok 24. novembra 2017 o 14.00 vo Veľkom evanjelickom chráme na Panenskej ulici v Bratislave.

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame