Téma: TIMRAVA

Téma: TIMRAVA

150. výročie narodenia Timravy, vrcholnej predstaviteľky druhej fázy slovenského literárneho realizmu, zachytávame vo vysielaní Rádia Devín sériou premiér i reprízovej produkcie v dňoch 30.9. – 6.10. 2017. Naším zámerom je pripomenúť jej najvýznamnejšie diela, ale aj prispieť k definovaniu súčasného pohľadu na jej mnohorozmernú osobnosť nevydatej ženy zo zapadnutého novohradského kraja, ktorá napriek tomu zaujala silou svojich čŕt, poviedok a noviel z dedinského a spoločenského života. Autorka sa dokonca dostala do rozporu s oficiálne chápaným národovectvom martinského centra, čo len potvrdzuje jej zásadný význam pre moderne chápané ženské písanie s feministickým akcentom.

1. Božena Slančíková Timrava / Jakub Molnár a kol.: Dve doby
Vysielame 30. septembra o 13.04h v Rádiu Devín

Posledný septembrový víkend prinášame vo vysielaní Rádia Devín spomienku na významné výročie slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy, a to 150.výročie jej narodenia.

Projekt hry pre celú rodinu Dve doby, ktorý vznikol na motívy jej rovnomennej poviedky, predstavuje pohľad najmladšej umeleckej generácie na jej tvorbu.

Poslucháč Divadelných štúdií VŠMU Jakub Molnár sa pokúsil spojiť klasickú predlohu s vlastným novodobým videním, v čom mu napomáhali formou autorských pripomienok ďalšie štyri poslucháčky VŠMU, Zuzana Malotová, Jana Ivanová, Bibiana Švecová a Veronika Šimralová.

Ukázalo sa, že má význam podnietiť mladú generáciu, aby sa zaoberala tvorbou slovenských spisovateľov či dramatikov a tým posunúť ich informatívne i tvorivé povedomie o slovenskej kultúre.

Poviedka Dve doby, ako už v názve naznačuje, sa snaží pomenovať v kritickom šate časy maďarizácie i časy po nej, a to sa snažil i autorský a realizačný tím naznačiť a vypichnúť vo svojom výslednom tvare.

V hlavných úlohách sa predstavia Matej Landl, Juraj Predmerský, Štefan Martinovič, Martin Vittek, Helena Geregová. Hra je sprevádzaná autentickými úryvkami z korešpondencie Boženy Slančíkovej Timravy s Elenou Maróty Šoltésovou. Ich predstaviteľkami sú Táňa Kulíšková v úlohe Timravy a Soňa Ulická v úlohe Eleny Šoltésovej.

Dramaturgia Zuzana Kolmosová, zvuk Peter Pištek, hudobná dramaturgia Katarína Bielčiková, réžia Táňa Tadlánková.

2. Barbora Berezňáková: Cesta do Polichna
Vysielame 1. októbra o 12.00h v Rádiu Devín.

Od narodenia Boženy Slančíkovej-Timravy prešlo 150 rokov. Pripomeňme si ju pri tejto príležitosti prostredníctvom fíčru Barbory Berezňákovej, ktorá sa na jej život pozerá očami mladej autorskej generácie.

"Ako vytrhnúť Timravu z pátosu starých učebníc literatúry?" Pýta sa autorka fíčra o jednej z najvýznamnejších slovenských spisovateliek a vydáva sa na cestu do jej rodnej obce - do Polichna, kde sa ponára do atmosféry, ktorá mohla Timravu formovať. Na mieste skúma súčasnú situáciu v obci 150 rokov od spisovateľkinho narodenia a reálie, ktoré udávajú životné tempo v tajomnom regióne Novohradu.

Obsadenie: Barbora Berezňáková, Pavel Kyseľ, Ľubica Segečová

3. Ars litera: Timrava v spomienkach blízkych a v pohľade literárnej kritiky
Vysielame 2. októbra o 17.00h v Rádiu Devín.

Spektrum pohľadov na spisovateľku s oveľa väčším významom, ako si jej súčasníci uvedomovali, obohatí Ars litera Zuzany Belkovej vystavaná z archívnych stretnutí s témou Timravinej tvorby i osobnosti. Bez ambície vytvoriť komplexný pohľad na človeka i tvorkyňu Timravu volí cestu mozaiky viacerých, rôznorodých pohľadov na ňu. Poslucháčom tak ponúka náhľad súdobý literárno-kritický, tak ako ho zachytávajú útržky z relácie Petra Valčeka z roku 2007, náhľad rýdzo osobný a ľudský, tak ako ho demonštruje rozprávanie jej obľúbenej netere Zlaty Petrivaldskej z konca osemdesiatych rokov, a nakoniec tretí náhľad, umelecký - napríklad v psychologizujúcom portréte spisovateľky v rámci rozhlasovej hry Eleny Antalovej Podobizeň z roku 2007.

4. 4-dielny cyklus venovaný Božene Slančíkovej Timrave
Vysielame od 25. do 29. septembra v Rannom ladení o 9.09h

V pondelok nahliadneme do výskumu literárnej historičky Marcely Mikulcovej, ktorá študovala aj korešpondenciu Timravy s Elenou Maróthy Šoltésovou, o ktorej vraví, že jej čítanie je oveľa zaujímavejšie ako beletria. V utorok si Timravu predstavíme na doskách, ktoré znamenajú svet, v stredu sa zas bližšie zameriame na problematiku Timravy vo vzťahu k feminizmu. V piatkovej poslednej časti cyklu sa Rastislav Šimášek vyberie aj na stredné školy, aby zistil, ako sa o Timrave vôbec učí a ako ju vnímajú súčasní žiaci.


5. Zaradenie reprízovej produkcie
v rámci formátov Poviedka a Čítanie na pokračovanie:
Božena Slančíková – Timrava / Helena Vrteľová: Anča Kanátová (RD, 1. 10. 2017, 14.00h),
Čítanie na pokračovanie Timrava: Ťapákovci a iné prózy 1 – 5 (RD, 2. – 6. 10. 2017, 13.00h)

tim2.jpg

Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame