4. koncert sezóny - SOSR

4. koncert sezóny - SOSR

30. január 2015 vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo o 19:00

Program:
Peter Machajdík: Pohnuté doby  (premiéra)
Carl Nielsen: Koncert pre klarinet a orchester op.57
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfónia č.40 g mol, KV 550

Daniel Ottensamer, klarinet
Gum Nanse, dirigent

Na koncerte vystúpi prvý klarinetista Viedenských filharmonikov Daniel Ottensamer. Dirigovať bude  uznávaný kórejský dirigent Gum Nanse.

Koncert  vysielame v priamom prenose  v Rádiu Devín.
Vstup na koncert je voľný (rezervácia voľných vstupeniek v sieti TICKETPORTAL)

Daniel Ottensamer (AT)

Je jedným z najžiadanejších svetových klarinetistov. Popri svojej funkcii sólo-klarinetistu Viedenských filharmonikov pôsobí intenzívne v komorných súboroch The Clarinotts (spolu so svojim otcom a bratom) a The Philharmonics (združenie členov Viedenskej filharmónie), ako aj sólisticky. Spomedzi jeho sólových vystúpení treba spomenúť účinkovanie po boku dirigentov Lorina Maazela a Gustava Dudamela, ako aj vystúpenia s renomovanými spevákmi a inštrumentalistami Barbarou Boney, Thomasom Hampsonom, Boby McFerrinom, Mishom Maiskym a Benym Schmidtom. Pre vydavateľstvo SONY Classical nahral Daniel Ottensamer s  Mozarteum Orchestra Salzburg Klarinetový koncert W.A. Mozarta A – dur, ktorý práve vychádza.

Gum Nanse (KR)

Impozantný a dynamický dirigent je známy a uznávaný pre svoju lásku k hudbe a jej porozumenie. Po promócii na Štátnej univerzite Soul pokračoval v štúdiách u prof. Hans-Martina Rabensteina na Vysokej škole múzických umení v Berlíne a u Pierre Dervauxa v Nice a Paríži. Svoj debut predstavil Gum Nanse už ako 17-ročný, kedy dirigoval orchester mladých hudobníkov.

V r. 1977 bol majster Gum vybratý spomedzi finalistov Súťaže mladých dirigentov Herberta von Karajana, čím získal možnosť dirigovať Berlínsku filharmóniu, ako i ďalšie veľké symfonická telesá v Európe. Po návrate domov v r. 1980 bol vymenovaný za dirigenta Kórejského symfonického orchestra KBS, ktorého repertoár obohatil vytvorením hudobných programov pre orchester, ako i prizvaním mnohých talentovaných sólistov z domácej hudobnej scény a zo zahraničia. Ku koncu 80-tych rokov 20. storočia Gum Nanse organizoval hudobné programy, do ktorých zapájal hudobníkov z európskych krajín a Kórei. Jeho aktivity mu v r. 1987 vyniesli vymenovanie za hudobného riaditeľa Orchestra európskych majstrov, ktorý združuje mnoho talentovaných hudobníkov, ktorí hrali vo významných európskych orchestroch ako napr. Berlínska filharmónia, Viedenskí filharmonici a Štátny orchester francúzskeho rozhlasu. Od r. 1992 do r.1999 pôsobil ako hudobný riaditeľ Symfonického orchestra Suwonu v Kórei a hlavný dirigent Nemeckého komorného orchestra vo Frankfurte.
Od r. 1998 sa pán Gum sústredil najmä na svoje pôsobenie v Euroázijskom filharmonickom orchestri (EAPO), ktorý sám založil. Vďaka jeho dynamickému vedeniu získal tento orchester renomé na domácej hudobnej scéne  rýchlym tempom. Na milovníkov hudby zapôsobil novátorskými vzdelávacími programami zameranými na všetky vekové skupiny. EAPO absolvoval v r. 2006 aj úspešné koncertné turné po Paríži, Varaždíne, Opatii a Ľubľane. 
Svoju fixnú víziu a silné presvedčenie o význame hudby pre všetkých ľudí mohol majster Gum skvele uplatniť ako festivalový riaditeľ. Výsledkom jeho kreativity sú festival ostrovnej hudby Jeju a Akadémia Muju, kde dokázal, že ľudí inšpirovať vie a čarom hudby obecenstvu prinesie pocit šťastia. V novembri r. 2008 založil Svetový symfonický orchester s 90 hráčmi, z 22 krajín z celého sveta a na koncertnom turné po 5 veľkých mestách Kórei predstavil, ako dokáže hudba spriateliť ľudí. Za posledné roky sa majster venoval učeniu mladých hudobníkov, ktorých kreatívne a energicky viedol k orchestrálnej hre. Zatiaľ najväčší úspech zaznamenal tento vysokoškolský orchester (KUCO) na koncerte v Umeleckom centre Soulu v januári 2011.
Gum Nanse je jedným z najpopulárnejších dirigentov Kórei. Od r. 2006 do septembra 2010 pôsobil ako umelecký riaditeľ Filharmonického orchestra Gyeonggi.
V súčasnosti je umeleckým riaditeľom Filharmonického orchestra Incheon.


Autor textu: Adrian Kokoš, Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame