Bartók sa vracia do Prešporku

Bartók sa vracia do Prešporku

Bartók sa vracia do Prešporku

Svetoznámy súbor Jerusalem Quartet uvedie v Bratislave kompletné sláčikové kvartetá maďarského génia hudby 20. storočia.

Rádio Devín odvysiela tri záznamy koncertov z festivalu Konvergencie.

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravuje vo februári viaceré podujatia, ktoré sú venované významnej skladateľskej osobnosti hudby 20. storočia - Bélovi Bartókovi (1881-1945).
Pri tejto príležitosti uvedie v Bratislave svetoznáme sláčikové kvarteto Jerusalem Quartet unikátny komplet šiestich Bartókových kvartet. Konvergencie tak nadviažu na úspešné koncerty Brodsky Quartet z februára 2016, na ktorých zazneli na Slovensku po prvýkrát kompletné kvartetá Dmitrija Šostakoviča.
Dva večery s Bartókovými kvartetami (17. a 18. 2.) doplnia koncerty (12. 2. a 16. 2.), na ktorých sa v skladbách maďarského skladateľa predstavia vynikajúci slovenskí interpreti Jozef Lupták, Nora Skuta, Igor Karško, Milan Paľa a ďalší. Všetky podujatia budú prebiehať vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

„... nech hovoríme hocijakou rečou, nech sú naši predkovia ktokoľvek, my všetci rozumieme tomu, čo nám chce povedať. Beethoven napísal na partitúru svojej Missy solemnis: Zo srdca nech vojde do sŕdc. Čo vám chcem povedať o mojom priateľovi Bélovi, je toto: nielen ho obdivujte, ale milujte ho a keď k vám príde so svojou hudbou, otvorte mu svoju dušu!" Alexander Albrecht: Béla Bartók - ako som ho poznal (In: Túžby a spomienky, Hudobné centrum 2008)

V Prešporku
Maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881-1945), jedného z najoriginálnejších a najvýznamnejších tvorcov hudby 20. storočia, spájajú so Slovenskom viaceré väzby. V dnešnej Bratislave študoval na gymnáziu a nadviazal tu dlhoročné priateľstvá. Medzi jeho najbližších priateľov patril skladateľ a dirigent Cirkevného-hudobného spolku pri Dóme svätého Martina Alexander Albrecht (1885-1958). Z Albrechtových spomienok na Bartóka v knihe Túžby a spomienky (Hudobné centrum, 2008) bude 2. 2017 o 19.00 hod. v bratislavskom kníhkupectve Artforum na Kozej ulici čítať Milan Lasica. Súčasťou čítania bude výber zo 44 duet pre dvoje huslí, v úprave pre violu (Martin Ruman) a violončelo (Jozef Lupták). 

Kvartetá a komorná hudba

Šesť sláčikových kvartet (1908-1939), ktoré zaznejú piatok a sobotu 17. a 18. februára v podaní svetoznámeho súboru Jerusalem Quartet, je považovaných za vrcholné diela komornej hudby 20. storočia. V týchto výnimočných skladbách sa cez Bartókovho génia zrkadlia tradícia európskej komornej hudby (Beethoven), výdobytky neskorého romantizmu (Liszt, Strauss) i dedičstvo stredoeurópskej ľudovej hudby.

Jerusalem Quartet patrí od svojho debutu v roku 1996 k najvyhľadávanejším medzinárodne pôsobiacim komorným telesám. Súbor, ktorý vlani pre známe vydavateľstvo Harmonia mundi nahral Bartókove kvartetá č. 2, 4 a 6, spolupracoval s umelcami ako Sir András Schiff, Steven Isserlis alebo Elisabeth Leonskaja. Dvadsiate výročie svojej existencie oslávi celosvetovým koncertným turné a vďaka Konvergenciám bude jednou z jeho zastávok i Bratislava. Dvojicu večerov s Bartókovými kvartetami doplnia koncerty, na ktorých budú účinkovať vynikajúci slovenskí interpreti. V Klavírnom kvintete a Divertimente sa predstavia v zahraničí pôsobiaci huslisti Igor Karško (Švajčiarsko) a Peter Biely (Španielsko), koncertný majster Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Marián Svetlík, sólový violista Slovenskej filharmónie Martin Ruman, violončelista Andrej Gál, sólista, vyhľadávaný komorný hráč a umelecký riaditeľ Konvergencií Jozef Lupták (violončelo), klaviristka Nora Skuta a ďalší. Medzi výnimočné zážitky bude nepochybne patriť aj Prvá husľová sonáta s charizmatickým Milanom Paľom a Ladislavom Fančovičom (klavír).

Bartók a slovenská ľudová pieseň

V rokoch 1906-1918 zozbieral, zapísal a roztriedil tisícky ľudových nápevov. Melódie, ktoré si odniesol z pobytov na strednom Slovensku, predstavujú spolu s maďarskými a rumunskými piesňami v jeho zápisoch najpočetnejšiu skupinu. Výsledky Bartókových etnomuzikologických výskumov vydala v rokoch 1959, 1970 a 2007 Matica slovenská. Skladateľ považoval slovenské ľudové piesne za významný inšpiračný zdroj svojho originálneho hudobného jazyka. Na Konvergenciách zaznejú v podaní zboru Danubius Singers (dirigent Daniel Simandl) u nás pomerne zriedkavo uvádzané Bartókove zbory: Slovenské ľudové piesne pre mužský zbor (1917) a Slovenské ľudové piesne pre miešaný zbor a klavír (1916). Sopranistka Helga Varga Bach a klavirista Ivan Šiller uvedú nádherné Dedinské scény, ktoré vznikli na melódie piesní z okolia Zvolena.

Bartók sa vracia do Prešporku, tešíme sa na stretnutia s hudbou.

Vstupenky na jednotlivé koncerty sú dostupné v sieti Ticketportal. V ponuke je aj permanentka za výhodných 39 eur.

PROGRAM

Nedeľa 12. 2. 2017 / 18:00 hod. / Veľké koncertné štúdio SRo

Umelci:

Igor KARŠKO, Peter BIELY - husle
Martin RUMAN - viola
Jozef LUPTÁK - violončelo
Nora SKUTA - klavír
Convergence Players / Igor KARŠKO umelecký vedúci

Program:
Béla BARTÓK
(1881 - 1945)
Klavírne kvinteto Sz 23/BB 33
Divertimento Sz 113/BB 118

Štvrtok / 16. 2. 2017 / 19:00 hod. / Veľké koncertné štúdio SRo

Umelci:

Milan PAĽA, Marián SVETLÍK - husle
Martin RUMAN - viola
Jozef LUPTÁK, Andrej GÁL - violončelo
Helga Varga BACH - spev
Ivan ŠILLER - klavír
Danubius Singers / Daniel SIMANDL - dirigent

Program:
Béla BARTÓK
(1881 - 1945)
Bartók Circle
(výber zo 44 duet pre dvojo huslí)
Sonáta č. 1 pre husle a klavír Sz 75/BB 84
Slovenské ľudové piesne pre mužský zbor Sz 69/BB 77

Dedinské scény Sz 78/BB 87a
Štyri slovenské ľudové piesne pre miešaný zbor a klavír Sz 70/BB

Piatok / 17. 2. 2017 / 19:00 hod. / Veľké koncertné štúdio SRo

JERUSALEM QUARTET
Alexander Pavlovsky
husle
Sergei Bresler
husle
Ori Kam
viola
Kyril Zlotnikov
violončelo

Program:
Béla Bartók
(1881 - 1945)
Sláčikové kvarteto č. 1 op. 7 Sz 40/BB 52
Sláčikové kvarteto č. 3 Sz 85/BB 93

Sláčikové kvarteto č. 5 Sz 102/BB 110

Sobota / 18. 2. 2017 / 19:00 hod. / Veľké koncertné štúdio SRo

JERUSALEM QUARTET
Alexander Pavlovsky
husle
Sergei Bresler
husle
Ori Kam
viola
Kyril Zlotnikov
violončelo

Program:
Béla Bartók
(1881 - 1945)
Sláčikové kvarteto č. 2 op. 17 Sz 67/BB 75

Sláčikové kvarteto č. 4 Sz 91/BB 85
Sláčikové kvarteto č. 6 Sz 114/BB 119

Viac informácii o podujatí nájdete na www.konvergencie.sk

Foto: jerusalem-quartet.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame