„ ...Hommage à...“

„ ...Hommage à...“
V roku 1916 skomponoval Frico Kafenda svoje jediné sláčikové kvarteto, ktoré ste si mohli vypočuť na koncerte 21. septembra v podaní Mucha Quartet (rezidenčného súboru Rádia Devín). V roku 1983 skomponoval ďalší neprávom zabudnutý slovenský skladateľ Ján Zimmer Sláčikové kvarteto č. 2, op. 100 a venoval ho práve pamiatke na Frica Kafendu. Toto dielo si budete môcť vypočuť po dlhom čase. Zimmer študoval kompozíciu u Eugena Suchoňa na konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej akadémii, kde ho vyučoval Ferenc Farkas. Zimmer obdivoval hudbu Bacha, klasicizmu a 19. storočia. V jeho dielach nachádzame prvky neobaroka, ako aj neskorších kompozičných prejavov, až po dvanásťtónovú techniku, hoci nikdy nebol typom experimentátora.

V roku 1991 vzniká v dielni iného autora skladba pre sláčikové kvarteto. Ilja Zeljenka o svojom Sláčikovom kvartete č. 7 píše... „Skutočnosť, že má podtitul Pocta L. v.-Beethovenovi potvrdzuje moju hlbokú úctu a blízkosť k tomuto majstrovi. Beethoven nemá v súčasnosti žiadne jubileum, a tak sa naňho obraciam so svojou súkromnou a celkom neoficiálnou poctou A v čom mi je Beethoven tak blízky? Možno v spútanej nespútanosti."

Aby neostal tento „ ...Hommagé á..." bez adresáta na jednom koncertnom pódiu sa stretne hudba Zimmera a Zeljenku spoločne s dielom Beethovena - konkrétne Sláčikovým kvartetom č. 11 f mol „Serioso", op. 95.


5.10.2016 Malé koncertné štúdio SRo o 19:00

Program:

Ludwig van Beethoven Sláčikové kvarteto č. 11 f mol
„Serioso", op. 95
Ján Zimmer Sláčikové kvarteto č. 2, op. 100
„In memoriam Frico Kafenda"
Ilja Zeljenka Sláčikové kvarteto č. 7
...Hommage à Beethoven

Interpreti:
Mucha Quartet:
Juraj Tomka - 1. husle
Andrej Baran - 2. husle
Veronika Prokešová - viola
Pavel Mucha - violončelo

Vstup na koncert je voľný!

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame