Mucha Quartet

Mucha Quartet

Druhý koncert nového rezidenčného súboru Rádia Devín - Mucha Quartet !

V stredu 20.4.2016 - v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu - o 19:00

„Dark and heavy planet“
  - takto je označované známe Klavírne kvinteto Alfreda Schnittkeho. Dielo s obrovskou emočnou gravitáciou skrotí každého poslucháča a unesie ho do intímneho a osobného sveta A. Schnittkeho. Tvorba tohto autora oslovuje mnohých súčasných skladateľov a neskrývaný obdiv voči jeho dielam prejavuje aj slovenský súčasný skladateľ Vladimír Godár. V tomto roku oslávil svoje 60. narodeniny.
 
O päť rokov mladší súčasník Peter Machajdík je rovnako stále aktívnym tvorcom a z jeho kompozičnej dielne prinášame ďalšiu slovenskú a zároveň svetovú premiéru s názvom „Opustené brány“.

Málokedy sa stáva, že zahraničný interpret či autor siahne po slovenskej tvorbe či už zo záujmu alebo kvôli predvedeniu diela. Taliansky súčasný skladateľ Tomasso Manera našiel inšpiráciu v slovenskej ľudovej piesni pre kompozíciu, ktorú si ...opäť v slovenskej a svetovej premiére budete môcť vypočuť na druhom koncerte rezidenčného súboru Rádia Devín – MUCHA QUARTET.

Mucha Quartet vzniklo v roku 2003 na pôde Konzervatória v Bratislave a patrí k najsľubnejším mladým komorným telesám na Slovensku. V súčasnosti Mucha Quartet pravidelne koncertuje na mnohých hudobných festivaloch a kultúrnych podujatiach doma i v zahraničí (napr. Bratislavské hudobné slávnosti, Pražská jar, Musikverein, Bordeaux String Quartet Festival, Komorné dni J. N. Hummela, Albrechtina – (Ne)známa hudba, komorný cyklus Slovenskej filharmónie, Musiksommer Reichenau, Schubertiade Schwarzenberg).

Program:
Peter Machajdík : Opustené brány pre klavírne kvinteto (slov. a svetová premiéra)
Tommaso Manera : Quintetto per piano e archi (slov. a svetová premiéra)
Vladimír Godár : Déploration sur le mort de W. Lutoslawski
Alfred Schnittke : Klavírne kvinteto

Interpreti:
MUCHA QUARTET
Juraj Tomka - 1. husle
Andrej Baran - 2. husle
Veronika Prokešová - viola
Pavol Mucha - violončelo

Hosť koncertu: Zuzana Biščáková - klavír

Vstup na koncert je voľný!
Záznam koncertu odvysiela Rádio Devín.

Foto: muchaquartet.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame