Operné Rádio Devín – priame prenosy v sezóne 2017/2018

Operné Rádio Devín – priame prenosy v sezóne 2017/2018

Aj tento rok Rádio Devín ponúka svojim poslucháčom priame prenosy operných predstavení. RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou prináša exkluzívne satelitné prenosy z prestížnych operných domov ako sú Covent Garden Londýn, La Scala, či Metropolitná opera New York. Tie si môžu poslucháči vypočuť raz do mesiaca, v relácii Operné Rádio Devín.

Naši poslucháči spolu s obecenstvom v divadelnej sále budú môcť zažiť atmosféru predstavení s vynikajúcimi orchestrami a umelcami tých najžiarivejších mien ako sú Anna Netrebko, Plácido Domingo, James Levine, Yannick Nézet-Séguin, Sonya Yoncheva, či Vittorio Grigolo.

Aktuálnu sezónu otvára opera Otello Giuseppe Verdiho v londýnskej Covent Garden, a to už v sobotu 21. októbra 2017 od 19.00 hod. v Rádiu Devín. V hlavnej úlohe žiarlivého vojvodcu Otella sa predstaví hviezdny Jonas Kaufmann.

Poslucháči Rádia Devín budú aj svedkami svetovej premiéry opery súčasného talianskeho skladateľa Salvatore Sciarina a jeho novej opery Ti vedo, ti sento, mi pedro. Z milánskej La Scaly pod taktovkou dirigentky Maxime Pascale si ju môžeme vypočuť 18. novembra 2017.

Už tradične budú poslucháči Rádia Devín aj pri slávnostnom otvorení novej sezóny La Scaly, 7. decembra, na deň svätého Ambróza, patróna Milána. Na programe je titul Umberta Giordana: Andrea Chénier.

Taktiež sme nezabudli ani na priaznivcov operných hviezd Metropolitnej opery. Dramaturgia prenosov sa odvíja od silných príbehov jednotlivcov. Ako vždy, aj v týchto tituloch sú zastúpené príbehy lásky, sily, vášne, odvahy či morálnej sily a hrdinstva.

V priamych prenosoch z Metropolitnej opery v New Yorku si poslucháči Rádia Devín vypočujú tieto diela: Giacomo Puccini: Tosca, Richard Wagner: Parsifal, Gioachino Rossini: Semiramide, Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor. Sériu z Metropolitnej opery v New Yorku uzatvorí opera Charlesa Gounoda: Rómeo a Júlia.

Operné Rádio Devín

priamy prenosy, sezóna 2017 - 2018

21.10.2017, o 19.00 hod.
Covent Garden, Londýn
Giuseppe Verdi: Otello
(Jonas Kaufmann, Maria Agresta, Ludovic Tézier, Frédéric Antoun, Thomas Atkins, Antonio Pappano - dirigent)

18.11.2017, o 19.00 hod.
La Scala, Miláno - priamy prenos
Salvatore Sciarino: Ti vedo, ti sento, mi pedro - svetová premiéra
(Laura Aikin - Cantatrice, Otto Katzameier - Letterato, Sonia Grané - Pasquozza, Lena Haselmann - Chaippina, Thomas Lichtenecker - Solfetto, Christian Oldenburg - Finocchio, Maxime Pascale - dirigentka)

7.12.2017, o 18:00 hod.
La Scala, Miláno - priamy prenos
Umberto Giordano: Andrea Chénier
(Yusif Eyvazov, Anna Netrebko, Luca Salsi, Annalisa Stroppa, Mariana Pentcheva, Costantino Finucci, Riccardo Chailly - dirigent)

27.1.2018, o 19.00 hod.
Metropolitná opera New York - priamy prenos
Giacomo Puccini: Tosca
(Sonya Yoncheva, Vittorio Grigolo, Sir Bryn Terfel, Patrick Carfizzi, James Levine - dirigent)

17.2.2018, o 19.00 hod.
Metropolitná opera New York - priamy prenos
Richard Wagner: Parsifal
(Evelyn Herlitzius - Kundry, Klaus Florian Vogt - Parsifal, Peter Mattei - Amfortas, Evgeny Nikitin - Klingsor, René Pape - Gurnemanz, Yannick Nézet-Séguin - dirigent)

10.3.2018, o 19.00 hod.
Metropolitná opera New York - priamy prenos
Gioachino Rossini: Semiramide
(Angela Meade, Elizabeth DeShong, Javier Camarena, Ildar Abdrazakov, Ryan Speedo Green, Maurizio Benini - dirigent)

7.4.2018, o 19.00 hod.
Metropolitná opera New York - priamy prenos
Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor
(Olga Peretyatko-Mariotti, Vittorio Grigolo, Massimo Cavalletti, Vitalij Kowaljow, Roberto Abbado - dirigent)

5.5.2018, o 19.00 hod.
Metropolitná opera New York - priamy prenos
Charles Gounod: Rómeo a Júlia
(Ailyn Pérez - Júlia, Bryan Hymel - Rómeo, Joshua Hopkins, Plácido Domingo - dirigent)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame