Zubaté slnko

Zubaté slnko

V poslednej dobe sa zo mňa stáva zberač. Nie predmetov, ale, nazvime to, predstáv. Začalo to zrazu pred pár mesiacmi pri čítaní slov "zubaté slnko", keď sa mi automaticky vynoril nasledujúci obraz: neveľký žltý kotúč po obvode obopätý ozubenou reťazou. Kedysi v detstve sa táto predstava zapísala do kartotéky v mojej hlave a odvtedy na zavolanie poslušne pribehne. Iba tipujem, že som vedela, že "zubaté slnko" znamená slnko slabé, chladné a spojila som si ho s ozubenou reťazou, ktorá mu bráni žiariť. Ale čo ostatní? Existuje nejaká väčšinová predstava ako má také zubaté slnko vyzerať?

Takže okamžite začal môj zber: aká vizuálna predstava vám teda naskočí? Ale rýchlo, bez rozmýšľania. Anketová vzorka bola široká: od študentov až po zrelý dôchodok, ľudia pracujúci so slovami, aj výtvarníci, hudobníci, filmári, niekoľko programátorov. Tu sú niektoré predstavy, prosím, posúďte sami:

1.- slnko hryzie zem lúčom, ktorý sa podobá blesku,

2.- titulná ilustrácia detského časopisu: slnko na pravej hornej strane má prikreslené trojuholníkové lúče pripomínajúce zuby

3.- zapadajúce slnko, ktoré má tenké červené pery

4.- slnko pripomínajúce mesiac za sivými mrakmi (všimnite si, žiadne zuby!)

5.- nakreslené slnko ako smejúce sa dieťa so štrbavými zúbkami

a na záver predstava jednej mladej mamičky:

6.- horúce slnko s lúčmi, ktoré v skutočnosti sú čepele zahryzávajúce sa do môjho tela

Predpokladám, že keby som mala možnosť spýtať sa každého, kto teraz počúva, neboli by ani dve odpovede identické. Mohli by sme si to vyskúšať, prosím? Nebude to už zubaté slnko. Sústreďte sa a skúste bez rozmýšľania povedať: aký obraz uvidíte, keď poviem cesta? Autostráda pred Bratislavou? Poľná cesta, kde ste prvý krát v živote uvideli hada? Opravovaná vozovka pred vaším domom? Nakreslená kľukatá cesta z karikatúr? Felliniho film Cesta? Ranné cestovanie do práce?

Viem, takmer s istotou už viem, že nič z toho, ale vaša vlastná, neopakovateľná predstava.

A tak si hovorím, že na to všetko, ako si nerozumieme, je vlastne úžasné, neuveriteľné a zázračné, ako si nakoniec predsa rozumieme. Nemyslíte?

Ozaj, keď sme pritom, čo si predstavujete pod pojmom rozumieť si?


Autorka: Daniela Kapitáňová

Foto: TASR - Jozef Ďurník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame