Špičkoví slovenskí hudobníci v zahraničí

Špičkoví slovenskí hudobníci v zahraničí

Hudba, na rozdiel napríklad od literatúry, nepotrebuje v zahraničí preklad. Je univerzálnym jazykom. Aj preto patria slovenskí hudobníci k našim najúspešnejším kultúrnym vývozným artiklom. Počas uplynulého týždňa zažiarili hneď dvaja príslušníci dvoch generácií. Obaja sa suverénne pohybujú na trase Slovensko - Nemecko aj po šírom svete.

V stredu sa v Hamburgu dočkala slávnostného otvorenia nová budova filharmónie. Na štátnom akte sa ukázali prezident, kancelárka, ministri... A pritom podujatie prebehlo celkom bez pátosu. Zaobišlo sa bez panoramatických pohľadov na hrady a zámky, tečúce rieky a rozkvitnuté lúky a háje a vejúce vlajky a „fotošopové" štátne znaky. A v prejavoch sa hovorilo aj kriticky, o chybách, ktoré sa pri stavbe urobili, o predražení projektu, o korupcii a zdôrazňovalo sa, že sa to už nesmie zopakovať. V odvážnej dramaturgii večera tvorila polovicu nová hudba.

Síce ako záskok, ale predsa vystúpil aj slovenský tenorista Pavol Bršlík ako sólista vo svetovej premiére pozoruhodnej skladby nemeckého skladateľa Wolfganga Rihma. Kompozícia sa volá Reminiscencia a odkazuje na polozabudnutého Hansa Hennyho Jahnna, radikálneho a prorockého hamburského spisovateľa a vydavateľa, geja, odporcu vojny aj totalít a staviteľa organov. Záznam si môžete pozrieť na internete. Určite teraz Bršlíka, Rihma aj Jahnna spozná ešte viac ľudí a všetci traja si to zaslúžia.

Vo štvrtok a v piatok zasa v Slovenskej filharmónii v Bratislave hral huslista Juraj Čižmarovič. Počuť ho doma je vždy udalosť. Už dve desaťročia pôsobí v Kolíne nad Rýnom. Každé leto hráva aj na legendárnom wagnerovskom festivale v Bayreuthe, kde je koncertný majster. Tentoraz predviedol 1. husľový koncert od Sergeja Prokofieva. Extrémne náročné a výnimočné dielo, 22 min hudby, ktorá už takmer sto rokov neprestáva udivovať svojou originalitou a sviežosťou. Čižmaroviča aj orchester spamäti viedol mladý a zjavne geniálny mladý Rus Sergej Neller, ktorý okrem dirigovania aj hrá špičkovo na klavíri a prvotriedne komponuje. Aj on už medzičasom žije v Berlíne, v tomto hlavnom meste európskej kultúry.

Nový rok sa v hudbe začal strhujúco. Zájdite do najbližšej koncertnej sály. Lístky, zatiaľ, stoja bagateľ a zažijete nezabudnuteľný večer!

Autor: Michal Hvorecký

autor: MIchal Hvorecký, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame