HIEROGLYFY - 1.časť letného cyklu

HIEROGLYFY - 1.časť letného cyklu

Vysielame 13.7. o 11:00

Prázdninové stredy budú patriť starovekej civilizácii, ktorá o sebe ešte neprezradila všetko - Egyptu, presnejšie egyptským pamiatkam, ktoré na Slovensku máme. Pri príležitosti 90.výročia Slovenského rozhlasu vám ponúkame cyklus, ktorý sa stretol s veľkým záujmom poslucháčov aj odbornej verejnosti. Tvorivý tím -hudobná dramaturgička Eleonóra Vančíková-Kapasná, zvukový majster Andrej Klimits a autorka Táňa Kusá spolu s egyptológmi Jozefom Hudecom a Dušanom Magdolenom za tento cyklus v roku 2002 dostali cenu Slovenskej akadémie vied za popularizáciu vedy.

Najviac egyptských pamiatok je v Bratislave -v Archeologickom a Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea a v Mestskom múzeu. Egyptiaká tiež máme v Prievidzi, Topoľčiankach, Nitre a takisto v Leviciach, Rimavskej Sobote a v Betliari. Z bratislavských exponátov je stále najväčším ťahákom pomerne zachovalá múmia. V 1.časti cyklu budeme hovoriť, čo všetko v našich zbierkach máme, ale najmä o písme starých Egypťanov, ktoré patrí k najstarším na svete - hieroglyfoch?
So vznikom písma nevznikla iba civilizácia na brehoch Níla. Vylúštením hieroglyfov sa zrodila tiež nová vedná disciplína. List, ktorý 14.septembra 1822 Champollion poslal Dacierovi, sa pokladá za krstný list egyptológie. Nemé monumenty, ktoré pôsobili ako atraktívne kulisy, prehovorili. Ich záhadný jazyk doteraz lúšti armáda nadšencov a medzi nimi nechýbajú ani naši egyptológovia - Dr. Dušan Magdolen, súčasný riaditeľ Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied a jeho kolega Dr. Jozef Hudec, vedúci archeologického výskumu na Tell el-Retábí a predseda správnej rady Nadácie Aigyptos.

Autorka textu: Táňa Kusá

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame