Juraj Láni : Žiak Agapetus

Juraj Láni :  Žiak Agapetus

Juraj Láni pôsobil ako univerzitný profesor na škole sv. Mikuláša v Lipsku. Tam tiež ako 55-ročný zomrel. Narodil sa roku 1646 v Trenčianskej Teplej. Ako väčšina našej protestantskej inteligencie študoval vo Wittenbergu, ktorý bol ohniskom reformácie. V tom čase naše územie bolo vystavené osmanským vpádom, protihabsburským povstaniam a tvrdej rekatolizácii. Po odhalení Vešeléniho sprisahania Lániho odsúdili na španielske galeje do Neapola. Ale ešte pri deportácii sa mu podarilo ujsť a emigrovať do Nemecka. Vo svojom cestovnom denníku o tom napokon vydal cenné svedectvo. Juraj Láni písal tiež duchovnú lyriku, príležitostné verše, dišputy, polemiky a kázne

Lániho dráma Žiak Agapetus sa skladá z dvoch častí: vlastnej latinskej vážnej hry a šiestich nemeckých medzihier alebo interlúdií, ktoré tvoria samostatnú frašku. Režisér Martin Kákoš urobil jej rozhlasovú adaptáciu v spolupráci s naším najväčším odborníkom na staršiu slovenskú literatúru doc. Jozefom Minárikom, ktorý Agapeta preložil.

Jej obsah je takýto: V latinskej hre apoštol Ján prijme sirotu Agapeta za syna, zverí ho biskupovi Asmenovi a ten ho dá do školy v Efeze. Ale Agapetus s troma žiakmi ujde a spolu s ďalšími štyrmi žoldniermi utvoria zbojnícku družinu. Keď sa to apoštol dozvie, privedie Agapeta späť na cestu cnosti. Dôležitú úlohu tu hrajú alegorické postavy: Cnosť, Rozkoš, Fáma čiže Povesť, Sirény a deväť Múz. V nemeckých interlúdiách sú protagonistami Mopsulus a Florián, syn šaša Moria a syn sedliaka Urbana a jeho ženy Gréty. Rodičia ich pošlú na univerzitu do Lipska, ale predstavy mládencov sú úplne iné a namiesto štúdia dávajú prednosť radovánkam. Vážna hra je napísaná po latinsky v šesťstopovom jambickom verši, nemecká časť je napísaná v próze. Režisér Martin Kákoš sa rozhodol obe spojiť do jedného celku.

Čo bolo typické pre barokovú drámu a aké boli jej slovenské špecifiká, to sa dozviete z besedy s poprednými odborníkmi. Diskutujú: prekladateľ Lániho hry, literárny historik doc. Jozef Minárik, teatrologička dr.Milena Cesnaková, muzikologička dr. Ľuba Ballová a režisér Martin Kákoš, ktorý Lániho hru pre rozhlas upravil.

Besedu o rozhlasovej hre slovenského barokového dramatika Juraja Lániho a barokovej dráme na Slovensku počúvajte dnes 27.4. o 11:00 v Rádiu Devín.

Foto: TASR, Autorka textu: Táňa Kusá

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame