Barbari a Sukničkár po 70 rokoch

Barbari a Sukničkár po 70 rokoch

Vysielame 4.4. od 20:00

17.apríla 1927
sa začalo s pravidelným vysielaním z košického rozhlasového štúdia. Pri tejto príležitosti sme zaradili do vysielania jednu z prvých zachovaných hier z archívu SRo Košice, drámu Maxima Gorkého v preklade Jána Ferienčíka  - Barbari z roku 1956. 

V réžii Andreja Chmelka. Účinkujú herci východoslovenských divadiel Andrej Chmelko, Elena Volková, František Dadej, Božena Muchová, Valéria Driečna, František Kmec, Ján Vagač a ďalší.

Barbari_ukážka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vysielame 4.4. od 22:00

Ak uctievame tradíciu a sme to povinní robiť, tak treba vedieť, že 14. marca 1929 sa v košickom Rádiožurnáli prvý raz na Slovensku vysielala prvá pôvodná slovenská rozhlasová hra. Jej autorom bol Jozef Joštiak a nazval ju Sukničkár. Pretože ani textové ani zvukové podoby hry sa nezachovali, Sukničkár po 70 rokoch ožíva na tých istých miestach, ako vtedy. Ibaže dnešný ON je prefíkanejší, aj úskočnejší, pretože dejiny zdokonalili a vylepšili spôsob zvádzania opačného pohlavia. Vo všetkých formách nadbiehania i dobiehania sľubmi. Autorka, Adriana Krúpová, starý námet spísala a zosnovala na súčasný spôsob súčasným jazykom. Aby dokázala, že sukničkári nevymreli a že táto skupina mužov, ktorú ženy ani tak veľmi neodmietajú, nestarnú, sú vari veční... ako rozhlasová hra.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame