Veľká noc s Rádiom Devín

Veľká noc s Rádiom Devín

Veľká noc s Rádiom Devín

Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Rádio Devín je rádiom v prvom rade rádiom kultúrnym a umeleckým. Vás, našich poslucháčov nerozdeľuje vierovyznanie, farba pleti, ani politika, ale spája a prepája vás kultúra a láska k umeniu. Preto sme naše vysielanie počas týchto sviatkov vyskladali tak, aby sme priniesli zážitky Vám všetkým. Či už budete Veľkú noc tráviť ako Kresťania alebo ako ľudia, ktorí si len užívajú voľné jarné dni s ňou spojené, budeme radi, ak budeme pritom s nami naladení na Devín...

Prinášame Vám niekoľko inšpiratívnych tipov z nášho vysielania:

VEĽKÝ PIATOK

6.30 - 10.00 Ranné ladenie

V tento deň začneme publicistickými témami piety na plátne i v soche a pozrieme sa aj na rôzne podoby symbolu kríža. Ranným hosťom Mariany Jaremkovej bude básnik a prekladateľ Ján Štrasser (pretože na počiatku bolo slovo), s ktorým sa budeme rozprávať o sile slova, (ne)samote spisovateľa a knižných rozhovoroch. Ukončíme aj cyklus tohto týždňa, ktorým bol Oltár Majstra Pavla z Levoče a oslávime s ním 500 rokov od jeho ukončenia. Dozvieme sa, ako sa cítil herec Ján Kožuch v postave Piláta.

12.00 Poludňajší koncert

PawełŁukaszewski: Via Crucis

15 zastavení Ježiša Krista v jedinečnom spracovaní uznávaného súčasného poľského skladateľa vo vynikajúcej interpretácii súborov Polyphony a Britten Sinfonia pod vedením Stephena Laytona.

13.30 Jazz

Veľkonočný jazzový špeciál bude prezentovať jazzové interpretácie nadčasovej klasickej hudby venovanej tomuto sviatku. Pripravil Gabriel Bianchi.

14.04 Rozhlasová hra

Posledný jednorožec

15.00 Ars Musica s Petrom Danom Ferenčíkom

Sedem posledných slov Krista na Kríži v rôznych autorských interpretáciách - James MacMillan, Tristan Murail, Paul Caur, Sofia Gubaidulina, Peter Duchnický.

17.00 Ars litera

Gabriela Horečná: Umrieť a žiť večne /smrť a nesmrteľnosť/

19.00 Koncertné Rádio Devín

Slovenský filharmonický zbor a capella - Záznam koncertu z Reduty 17. februára 2017. Duchovná zborová tvorba Valentina Silvestrova /Diptychon/, Petra Fialu /Štyri nokturná/ a Irisz Szeghy /Stabat mater v slovenskej premiére/. Dirigent Jozef Chabroň, sólisti: Eva Šušková - soprán, Juraj Čižmarovič - husle.

23.00 Musica slovaca

Ilja Zeljenka: Syn človeka (výber)

Jediný zhudobnený pašiový cyklus významného slovenského skladateľa, ktorý na tragédiu Bohočloveka nazerá aj z pohľadu obyčajného človeka. (pripravil Ján Dúbravský)

BIELA SOBOTA

V Rannom ladení si zhrnieme najzaujímavejšie publicisticky uplynulého týždňa. Dramaturgovia Festivalu duchovnej hudby v Brne nám predstavia jeho výnimočný program. Naša glosátorka, historička umenia Zuzana Bartošová napísala nádhernú glosu týždňa o jej najkrajších umeleckých okamihoch spojených s témou Veľkej noci. Zostrihom rozhovorov si pripomenieme aj našich jedinečných hostí z týždňa.

11.00 Hudobná dielňa

Paratum cor - duchovná hudba slovenských františkánskych skladateľov 18. storočia v podaní Františkánskej schóly Bratislava. (pripravil Tomáš Boroš)

14.30 Literatúra faktu

Čítanie z knihy popularizátora staroveku Vojtecha Zamarovského „BOHOVIA A KRÁLI STARÉHO EGYPTA". V réžii Martina Bendíka účinkuje Vladimír Štefuca.

15.00 Veľké hudobné diela - špeciál

Veľkonočný špeciál Adriana Rajtera. Dramatické Jánove pašie Johanna Sebastiana Bacha v naštudovaní reflektujúcom interpretačnú prax v 1. polovici 18. storočia. Andrew Parrott diriguje súbory Taverner Consort a Taverner Players, rolu Evanjelistu spieva niekdajší člen legendárneho vokálneho zoskupenia The Hilliard Ensemble, v postave Ježiša účinkuje David Thomas.

18.00 Hudobné vrstvenie

Via crucis - organová improvizácia Martina Baka na texty Paula Claudela.

19.00 Pašie

Georg Philip Telemann: Brockes-Passion a Arvo Pärt: Passio (podľa sv. Jána).

Básnik Barthold Heinrich Brockes bol súčasníkom tak Johann Sebastiana Bacha, ako aj Georga Philipa Telemanna či Georga Friedricha Händla. Vo svojom pašiovom texte nečerpá len z odkazu Biblie, ale prezentuje aj poetické obrazy, ktoré prepájajú svet duchovna so svetom veriaceho človeka. Naproti tomu Arvo Pärt, jedna z najvýznamnejších skladateľských osobností súčasnosti v Pašiách prepojila svet renesancie so súčasnosťou.

VEĽKONOČNÁ NEDEĽA

8.30 Rubikon

Jabloň v zime - o láske a dobe - Listy Deža Ursínyho Eve Rosenbaumovej

10.30 Nedeľné matiné

Posolstvo Veľkej noci je aj o posolstve lásky. Lásky božskej aj lásky pozemskej. Obidve podoby sú obsiahnuté v Symfónii Turangalila od Oliviera Messiaena.

12.00 Fíčer Rádia Devín

Egon Tomajko: Deň po zmŕtvychvstaní

Komponovaná umelecko dokumentárna relácia o tom, o čom hovoríme, keď hovoríme o Veľkej noci, o Pasche a aký charakter má tento sviatok v prostredí príslušníkov jednotlivých cirkví /protestanti, pravoslávni, katolíci, židia/... Svoje vedomosti a názory budú prezentovať Albín Masarik, Pavel Hanes, Peter Salner, Marek Ignacik a Vojtech Nepšinský.

13.00 Aeterna musica

Renesančná Veľká noc. W. Cornysh, T. Tallis, Orlande de Lassus, C. de Morales, T. L de Victoria, J. Taverner, F. Guerrero, T. Crecquillon. STILE ANTICO

14.30 Nevšedná hudba

Zuzana Homolová: Čas odchádza z domu. Zhudobnená poézia

19.00 Festivalové reminiscencie

Antonín Dvořák: Stabat mater

Záznam koncertu z 24. novembra 2016 z Bratislavských hudobných slávností. Skvost oratoriálnej literatúry zaznie vo vynikajúcej interpretácii so sopranistkou Adrianou Kučerovou, mezzosopranistkou Teréziou Kružliakovou, tenoristom Oscarom de la Torrem a basistom Petrom Mikulášom. Štátnu filharmóniu Košice a Slovenský filharmonický zbor diriguje Petr Altrichter.

20.00 Hra na nedeľu

Komédia o umučení a slávnom vzkriesení Pána a Spasiteľa nášho Ježiša Krista. Rozhlasová adaptácia ľudových pašiových hier. Z podkrkonošských hier českého ľudu pripravil Ján Kopecký.

VEĽKONOČNÝ PONDELOK

6.30 - 10.00 Ranné ladenie

Pri čakaní na šibačov sa dozviete veľa vecí o korbáčoch, vypočujete si rozhovor so slovenskou insitnou maliarkou Zuzanou Vereskou, pozrieme sa na výstavu Emócie v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiane. Telefonicky sa spojíme s hradom Červený kameň, kde ožíva rozprávka Soľ nad zlato. Zavoláme aj slovenskému multimediálnemu umelcovi Otovi Hudecovi, ktorý v bratislavskej Kunsthalle o pár dní vystaví obrovskú levitujúcu korytnačku. Od pondelka začína nový cyklus o móde, pretože to, že šaty robia človeka je stará známa vec, ale v tejto dobe je to už ale móda sama, ktorá charakterizuje človeka.

10.30 Hudobná skladačka

Veľkonočná skladačka - mix hudobných storočí - žánrov, hudobných štýlov - na ceste od Veľkej noci. (Giovanni Battista Pergolesi, Christian Friedrich Ruppe, Ján Levoslav Bella, Vladimír Godár). Pripravila Melánia Puškášová

13.00 Čítanie na pokračovanie

Pavel Vilikovský: Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa 1. časť

14.04 Rozhlasová hra

Terézia Vansová: Svedomie

15.00 Ars musica

Radosť a žart na osi dejín hudby.

17.00 Ars litera

Márius Kopcsay a súčasná humoristická literatúra

19.00 Exkluzívne koncerty zo sveta

Záznam dvoch koncertov. Súbor Tempesta di Mare nám predstaví diela skladateľov Alessandra Scarlattiho, Arcangela Corelliho a Williama Babella. V podaní Komorného orchestra Concertgebouw si vypočujeme Koncert pre husle a orchester d mol - dielo Felixa Mendelssohna Bartholdiho a Serenádu C dur op. 48 Piotra Iľjiča Čajkovského.

23.00 Musica folklorica

V relácii Musica folklorica zaznejú nahrávky medzinárodného projektu Európskej vysielacej únie: "Jarná a veľkonočná ľudová hudba". Vypočujeme si výber príspevkov 22 rozhlasových staníc, ktoré sa v roku 2017 zúčastnili tohto zaujímavého projektu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame