Fórum mladých autorov III

Fórum mladých autorov III

Vysielame 4.10. o 19:00

V tomto prípade ide už o tretí ročník cyklu minidrám študentov réžie a dramaturgie napísaných v druhom, resp. štvrtom semestri predmetu Autorský seminár so zadaním napísať krátky rozhlasový útvar - do 10min. Tematicky nevymedzené pole tento krát /zrejme nie náhodou/ doviedlo väčšinu textov na hranicu otvorenej výpovede o fenoménoch, s ktorými sa študenti sami stretávajú vo svojom živote, iritujú ich a nútia zaujímať otvorené stanovisko. V tomto ročníku sme sa opäť dostali i k posunu samotného projektu, pod vedením interných režisérov si všetci jedenásti autori zrežírovali svoje hry.

Peter Pavlac už 14 rokov pedagogicky pôsobí na Divadelnej fakulte VŠMU, z toho 6 rokov vedie Seminár Autorskej tvorby. Okrem klasickej metodológie, ktorá sa sústreďuje na technológiu tvorby postavy, situácie, dialógu, atď. je jeho ambíciou uzatvárať každý ročník hotovým dramatickým textom rôzneho rozsahu, žánru, či formy vhodným na reálnu prezentáciu. Hoci je seminár prioritne vedený k javiskovej forme, súčasťou kreatívnej výuky je aj ambícia siahnuť do formy príbuznej a blízkej a tou je rozhlasová hra. Na základe tejto aktivity vznikol nápad pokúsiť sa tieto „laboratórne" výsledky (ako záznamy istej nadobudnutej autorskej skúsenosti) realizovať a naplniť tak zmysel písania dramatického útvaru v jeho realizácii. Slovenský rozhlas (Rádio Devín) vyšiel tejto ambícii v ústrety a poskytol už tretí rok možnosť takto vzniknuté texty realizovať a dať možnosť aj ich autorom, študentom, sa realizácie priamo zúčastniť.

Obsadenie:Anna Javorková, Lena Košická, Soňa Ulická, Janeta Švoňavská, Andrea Kvašňovská, Zuzana Kapráliková-Jurigová , Jana Wagnerová, Michaela Kapráliková, Martina Kapráliková, Michaela Piesyk, Andrea Sabová, Natália Fašanková, Dušan Kaprálik, Juraj Predmerský, Miroslav Trnavský, Ján Mistrík, Igor Krempaský, Peter Ondrejička, Martin Kaprálik, Ondrej Kaprálik, Laco Kerata, Martin Vitek, Peter Kollárik, Mário Drgoňa, Pavol Viecha a Tomáš Hájek

Réžia: Samo Chovanec, Matej Synak, Max Sobek, Pavol Viecha, Mária Drgoňa, Andrea Kramárová, Lenka Čepková, Alexandra Rychtarčíková, Tomáš Hájek, Nikoleta Tužinská, Ján Janča pod režijným vedením Táni Tadlánkovejm, Laca Keratu a Mileny Lukáčovej, Dramaturgia - Peter Pavlac, Zvuk - Peter Pištek, Hudobná dramaturgia - Matúš Wiedermann, Ľudmila Hodulíková a Katarína Bielčíková, produkcia - Silvia Lukáčová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame