Rubikon - Etienne Cornevin

Rubikon - Etienne Cornevin

Znie to trochu ako rozprávka, kde bolo tam bolo, v Prešove sa v sedemdesiatych rokoch 20.storočia, za hlbokej normalizácie, objavil mladý Francúz s manželkou a začal vyučovať francúzsky jazyk. Naučil sa po slovensky, obľúbil si ľudí ... a spontánne sa zapojil do aktivít neoficiálnej umeleckej scény.

Francúzsky filozof, výtvarný teoretik a neúnavný propagátor slovenského a českého výtvarného umenia Etienne Cornevin sa stal za roky pôsobenia súčasťou slovenskej výtvarnej scény, svojim trvalým záujmom o tvorbu umelcov a umelkýň, ktorí boli časom aj jeho osobnými priateľmi. Jeho systematická vedecká a propagátorská práca je však už dnes definitívne ukončená. Dozvedeli sme sa smutnú správu, že Etienne Cornevin vo veku nedožitých 66 rokov 2. mája 2016 po dlhej a ťažkej chorobe v rodnom Francúzsku zomrel.

Slovenské umenie opustil znalec, ktorý mu dal celú dušu a roky života. Bol autorom množstva výstavných projektov, katalógov, odborných prác a kolekcie filmových portrétov našich výtvarných osobností, ktoré pripravoval z vlastnej iniciatívy. Veril v trvalé hodnoty a originalitu skutočného umenia. V programe Rubikon, ktorý si môžete vypočuť na stanici Rádio Devín 12.6. o 14.00 budú na svojho priateľa Etienna Cornevina spomínať výtvarníci Daniel Fischer, Albert Marenčin , Igor Minárik, Milan Bočkay a výtvarníčka Eva Cisárová - Mináriková. Rozprávanie o originálnom mužovi, ktorý sa stal našim, aj keď bol cudzincom, vás pozýva počúvať redaktorka Ivica Ruttkayová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame